Slovenija 6.4.2011 21:04

V Ruskem centru znanosti in kulture na ogled prvi polet človeka v vesolje

Ljubljana, 6. aprila - Ministrica za kulturo Majda Širca in veleposlanik Ruske federacije Doku Zavgajev sta v prostorih Ruskega centra znanosti in kulture danes odprla razstavo Gagarin - Nebo je črno, zemlja je modra, ki bo začela Gagarinovo leto v Sloveniji. Na razstavi je predstavljen polet Rusa Jurija Gagarina, ki je leta 1961 kot prvi človek poletel v vesolje.

Razstava je le del večje občasne razstave z naslovom Prvi človek v vesolju, ki bo v celoti postavljena v Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij. Na razstavi je bil predstavljen polet ruskega kozmonavta Jurija Aleksejeviča Gagarina, ki je 12. aprila 1961 kot prvi človek poletel v vesolje. Z vesoljskim plovilom Vostok 1 je v 108 minutah obkrožil Zemljo. Razstava bo odprta do 24. aprila.

Veleposlanik Ruske federacije Doku Zavgajev je izpostavil pomen obletnice prvega poleta v vesolje. Kot je dejal, je ta pomen viden tudi v tem, "da je bil za obeležitev tega dogodka organiziran odbor, ki ga vodi sam predsednik vlade Ruske federacije Vladimir Putin". V povezavi s to obletnico je v torek v vesolje poletelo tudi vesoljsko plovilo Jurij Gagarin z mešano rusko-ameriško ekipo.

Ministrica za kulturo Majda Širca je v otvoritvenem nagovoru poudarila pomen prvega poleta v vesolje, "poleta, s katerim se je prebila membrana nedolžnosti našega planeta in hkrati podrla mistika onostranstva in percepcija naše lastne nemoči". Širca je povedala, da jo čustva, ko vstopa v stanje breztežnosti, zanimajo zato, "ker nam je znanost, ki te prestope omogoča, postala samoumevna, človeška duša pa je ostala še vedno, kljub znanosti, skrivnost".

Častni gost na odprtju je bi ruski kozmonavt Jurij Ivanovič Malenčenko. Kozmonavt je spomnil, da se je vse skupaj začelo z idejo "in za to idejo ni dovolj, če si dober znanstvenik ali talentiran inženir". "Prav tako moraš biti filozof, znati moraš sanjariti in stremeti k še ne poznanemu. Eden izmed takih ljudi je bil tudi Slovenec Herman Potočnik in vsi ljudje, ki se danes ukvarjajo z vesoljem, so podrobno preučevali njegova dela in ga dobro poznajo," je spomnil.

Tudi avtor razstave Dragan Živadinov je poudaril pomen Hermana Potočnika in dejal, "da brez kozmonavtske znanosti ne bi bilo poklica, ki ga v 19. stoletju ni bilo, to je poklica kozmonavta". "Jurij Gagarin je prvi in več kot odlično opravil ta poklic," je dodal.