Slovenija 9.4.2011 11:30

Muzej kot zakladnica moderne ustvarjalnosti avstrijske Koroške

pripravil Bojan Wakounig

Celovec, 9. aprila - Muzej moderne umetnosti Koroške (Museum moderner Kunst Kärnten - MMKK) v Celovcu je osrednji prostor za prikaz in soočenja s sodobnim umetniškim ustvarjanjem na avstrijskem Koroškem. V njem so zbrana dela vodilnih protagonistov sodobnega in polpreteklega umetniškega izražanja, po želji pa so po razstavah na voljo tudi vodstva v slovenskem jeziku.

MMKK je z dobrimi 1000 kvadratnimi metri površine v središču Celovcu prizorišče za razstave tako mladih kot tudi že uveljavljenih domačih in tujih umetnikov in umetnic. Od leta 2010 ustanovo vodi direktorica Christine Wetzlinger-Grundnig. S prvo tematsko razstavo, ki je nastala povsem pod njeno taktirko, se je na povabilo MMKK lani jeseni 16 umetnikov iz Slovenije in avstrijske Koroške lotilo s tradicijo močno povezanega in tudi obremenjenega vprašanja domovine.

V pogovoru za STA je direktorica Wetzlinger-Grundnigova to razstavo ocenila kot izredno lep projekt. "Zame osebno je bilo mikavno, da pobliže spoznam sodobno umetnost, umetnike in umetnice ter umetnostne zgodovinarje iz Slovenije. Celovec in Ljubljana sta si po svojem načinu razmišljanja in svojih stališčih blizu, kar je bila zelo pozitivna izkušnja," je dejala. Ob razstavi Heimat-Domovina je bilo mogoče oživiti obstoječa poznanstva in stkati nove vezi, kar bo prav gotovo tudi v prihodnje obrodilo sadove pri čezmejnem povezovanju umetnikov in z njimi povezanih ustanov, je prepričana Wetzlinger-Grundnigova.

MMKK je doslej običajno nudil vodstva po razstavah tudi v slovenščini. "Težava pa je, da je odziv izjemno slab. Zato sedaj razmišljamo, da bi v slovenščini nudili samo določene projekte," opozarja direktorica muzeja. Zagotavlja pa, da se bodo tudi v prihodnje trudili ustreči, če bo povpraševanje po slovenskih vodstvih, saj imajo vedno na voljo ljudi, ki to nalogo lahko prevzamejo.

V MMKK med letom potekajo različne osebne in tematske razstave, ni pa stalne postavitve. Ker muzej za deželo avstrijsko Koroško nakupuje dela sodobnih ustvarjalcev, so v njegovi zbirki zbrana dela vodilnih protagonistov umetniškega izražanja od 19. do 21. stoletja s posebnim poudarkom na koroških in avstrijskih ustvarjalcih. Zato enkrat letno, ponavadi poleti, prikažejo del zbirke javnosti. "Lani smo začeli z novim programom z naslovom Fokus zbirka (Fokus Sammlung). Pri tem izberemo dela posameznih umetnikov na določeno temo. Lani sta bila to slikarstvo in risba, letos bodo figurativna dela. Na ta način prikažemo nove prereze in s časom omogočimo pregled nad zbranimi deli," je pojasnila Wetzlinger-Grundnigova.

Četudi je MMKK institucija dežele avstrijske Koroške in so v njej zaposleni javni uslužbenci, direktorica zagotavlja, da imajo pri delu povsem proste roke. Koncepte in načrt razstav tako sestavijo sami po svojih predstavah in idejah. Vodja hiše je pri teh vprašanjih neodvisen in odgovoren sam. "Politika se ne vmešava in nam tudi ne daje smernic," zatrjuje direktorica.

Do 22. maja je v MMKK na ogled razstava striženk. Pod naslovom "Cut Scheerenschnitte" se na njej predstavlja 20 ustvarjalcev z naslovom. Nastala je v sodelovanju z razstaviščem Kunsthalle v Hamburgu, kjer je delno že bila na ogled. V Celovcu so jo dopolnili s petimi avstrijskimi prispevki. "Tako je nastala razstava z mednarodno uveljavljenimi in priznanimi ustvarjalci striženk s čudovitimi deli, ki jih dopolnjujejo umetniki iz Avstrije. To je nekaj za oko, nekaj za čute. Tehniko striženk po navadi uvrščamo na polje tradicionalne umetnosti in ljudske kulture. Ta razstava pa pokaže, da je danes spet relevantna in da je z njo mogoče spregovoriti o sodobnih vprašanjih in temah," je prepričana direktorica MMKK Wetzlinger-Grundnigova.

Letos sledijo še poletna razstava Fokus zbirka 02, jesenska tematska razstava z naslovom Strogo geometrično (Streng Geometrisch) ter v decembru avtorska razstava del avstrijske umetnice Melitte Moschik.