Slovenija 8.4.2011 5:30

V Ljubljani drevi začetek Koroških kulturnih dnevov

Ljubljana, 8. aprila - Z insceniranem branjem del koroškega pesnika Janija Oswalda z naslovom Ta hiša je moja, ki bo potekalo v Viteški dvorani Križank, se bodo drevi ob 19. uri v Ljubljani začeli Koroški kulturni dnevi. Oswaldovo poezijo bo ob instrumentalni spremljavi bral igralec in pevec Dietmar Pickl.

V dobrem tednu dni se bo na 9. koroških kulturnih dnevih zvrstilo pet prireditev, s katerimi želijo Sloveniji predstaviti pestro kulturno življenje koroških Slovencev.

V soboto, 9. aprila, bo na odru Mini teatra gostovala lutkovna predstava Radovan režiserja Andreja Adameka. Predstavo bo pripravilo Kulturno prosvetno društvo Šmihel v Podjuni. Igra, ki je namenjena tako osnovnošolcem kot odraslim, se preko življenja Radovana na planetu Beta posveča ekološki in družbeni grožnji, s katero se sooča naš planet.

Na Ljubljanskem gradu bodo v ponedeljek, 11. aprila, odprli razstavo z naslovom Premiki 2011 koroške slikarke Zore L.- Weiss. V delih se slikarka ukvarja z novimi prijemi notranje dinamike, ki jo občuti in dojema ob sedanjem človeškem obvladovanju narave.

V torek, 12. aprila, pa bo v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa predstavitev štirih novih knjig o zgodovini in kulturi koroških Slovencev, ki sta jih izdala Krščanska kulturna zveza in Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik iz Celovca.

Koroški kulturni dnevi, ki jih pripravlja Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva, se bodo sklenili 15. aprila s koncertom koroških narodnih pesmi iz Roža, Podjune in Zilje. Pesmi bosta v Slovenski filharmoniji izvedla mešani pevski zbor Danica iz Št. Primoža in trio Korotan