Svet 8.4.2011 5:00

V Dresdnu razstava manj poznanih Picassovih del s področja grafike

Dresden, 8. aprila - Bakrorezni kabinet v Dresdnu je razstavo posvetil manj poznanemu aspektu v ustvarjanju španskega umetnika Pabla Picassa (1881-1973). Kot so sporočili iz Državnih umetniških zbirk, je od danes na ogled razstava, na kateri je predstavljenih 75 Picassovih del s področja knjige umetnika.

Ljubljana. Podpis slikarja Pabla Picassa. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpis slikarja Pabla Picassa.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Knjige so del münchenske zbirke Brandhorst, ki se ponaša s 105 Picassovimi deli tega žanra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izbor del, ki je predstavljen v Dresdnu, ponuja dober vpogled v ustvarjanje španskega slikarja na področju grafike. Na razstavi, ta bo odprta do 13. junija, pa niso predstavljene le knjige umetnika in ob njih originalne grafike, temveč tudi umetnikove avantgardistične tipografije in platnice.

Picasso je od leta 1905 do svoje smrti oblikoval več kot 150 knjig umetnika. Nastajale so v sodelovanju s pisatelji, galeristi in najboljšimi tiskarji njegovega časa. V njih je Picasso eksperimentiral z različnimi grafičnimi tehnikami - jedkanico, litografijo ali linorezom.