Slovenija 9.4.2011 10:55

V Novem mestu odprtje prostorske postavitve Mete Grgurevič in Urše Vidic

Novo mesto, 9. aprila - V novomeški galeriji Simulaker bodo drevi ob 19. uri odprli prostorsko postavitev Mete Grgurevič in Urše Vidic, ki sta jo omenjeni vizualni umetnici naslovili "Deadly Kiss Me". Novomeško razstavo sta zasnovali kot prostorsko postavitev, ki jo zaznamuje estetika tako imenovanega filma noir, značilnega za sredino minulega stoletja.

Po besedah kustosa galerije Matjaža Brulca bosta avtorici s pomočjo kulis, skulptur, svetlobe in teme ter z zvočnimi posnetki poustvarili vzdušje tipičnega filma noir, ki ga označujejo velemestno okolje in usodne zapeljivke.

Njuno gledališče senc in svetlobe bo pričaralo črno-beli svet dobrega in zla, predrznega spogledovanja in prikrite zloveščnosti, v katerem se premikajo pomanjkljivo oblečene ženske, bržkone znane vsakemu ljubitelju filma.

Razstava "Deadly Kiss Me" je tako raziskava posebnih dogovorjenih znakov, hkrati pa tudi vznemirljivo čutno popotovanje, ki gledalca ovije v temačnost skrivnostnosti in poželenja, dodaja kustos.

Z omenjeno razstavo se avtorici ne podajata v tematiziranje vprašanja ženskosti v pop kulturi. Čeravno ženski liki predstavljajo pomemben del razstave, ju tokrat zanima širše raziskovanje posebnega vizualnega jezika oziroma možnosti njegove premestitve iz filma v likovno govorico, je še zapisal Brulc.

Urša Vidic (1978) in Meta Grgurevič (1979) sta že vrsto let dejavni na področju vizualne umetnosti, od lani pa kot tandem sodelujeta pri snovanju skupnih likovnih projektov. Vidičeva je leta 2008 magistrirala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, Grgureviča pa je leta 2007 zaključila podiplomski študij na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah.

Svoja dela sta predstavili na več samostojnih in skupinskih postavitvah doma in v tujini. Razstava v Novem mestu bo odprta do 29. aprila.