Svet 11.4.2011 5:00

V Leopoldovem muzeju na Dunaju odprli dokumentacijski center Egona Schieleja

Dunaj, 11. aprila - V Leopoldovem muzeju na Dunaju so v četrtek odprli dokumentacijski center Egona Schieleja, v katerem je na voljo šest sodobno urejenih mest za raziskovalce in knjižnica. Baza podatkov v samem centru je zasnovana tako, da bo uporabnikom olajšala tudi dostop do podatkov o Egonu Schieleju (1890-1918) izven hiše.

Na spletu je že dostopna baza podatkov o dosedanjih zapisih o Schieleju, sledile bodo baze podatkov o njegovem delu, razstavah in zbirateljih njegovih del ter fotografij. Ministrstvo za kulturo je za projekt namenilo 83.000 evrov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Tudi moj mož je bil velik raziskovalec Schieleja," je na četrtkovi novinarski konferenci poudarila Elisabeth Leopold, vdova zbiratelja in ustanovitelja muzeja Rudolfa Leopolda. Zato je tudi sam za seboj pustil dva zaboja dokumentacije o Schieleju.

Prostor, ki obsega 250 kvadratnih metrov in je lociran v traktu Muzejske četrti, ki leži zraven muzeja, bo v prihodnje vsak četrtek od 13. do 18. ure odprt za raziskovalce, študente in novinarje. Knjižnični fond trenutno obsega 7000 publikacij.

Da bi spodbudili proučevanje Schieleja, je Društvo prijateljev Leopoldovega muzeja ustanovilo tudi štipendijo Egona Schieleja. Prvič jo bodo razpisali jeseni.