Svet 9.4.2011 5:30

V Milanu razstava impresionističnega slikarstva

Milano, 9. aprila - V Palazzo Reale v Milanu je na ogled 73 mojstrovin impresionističnega slikarstva, ki jih je za to priložnost posodil Umetnostni inštitut Sterlinga in Francine Clark v Williamstownu v ameriški zvezni državi Massachusetts. To je prvič, da je omenjeni inštitut posodil tako velik del svoje zbirke, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Milano je prva postaja na poti, ki jo bo razstava naredila v prihodnjih treh letih. V Palazzo Reale bo na ogled do 19. junija, nato bo potovala še v Francijo, Španijo, Teksas, Veliko Britanijo, Kanado, na Japonsko in na Kitajsko.

Na postavitvi z naslovom Impresionisti - mojstrovine iz Clarkove zbirke, so s svojimi deli zastopani Claude Monet, Edgar Degas, Edouard Manet, Camille Pissaro, Pierre Bonnard, Jean-Baptiste-Camille Corot, Paul Gauguin, Jean-Francois Milet, Alfred Sisley in Henri de Toulouse-Lautrec.

Zbirka evropske in ameriške umetnosti Sterlina in Francine Clark zajema dela od renesanse do konca 19. stoletja. Zakonca Clark sta jo zbrala v obdobju od 1910 do 1950. Zbirka je najbolj poznana po delih francoskega impresionizma. Med drugim obsega 30 Renoirjevih slik.

Robert Sterling Clark (1977-1956) je bil dedič tovarne šivalnih strojev Singer in poznan filantrop. Leta 1910 se je preselil v Pariz, kjer je spoznal igralko Francine Clary, s katero se je leta 1919 poročil. Oba sta bila velika ljubitelja umetnosti. Zbirala sta slike, kiparska dela, porcelan, risbe in grafike.

Umetnostni inštitut Sterlinga in Francine Clark sta ustanovila leta 1950, da bi s tem dobila stalni prostor za svojo zbirko. Inštitut je vrata za obiskovalce odprl leta 1955.