Slovenija 9.4.2011 11:00

Petdeseta ponovitev mariborske otroške predstave Janko in Metka

Maribor, 9. aprila - Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo danes ob 17. uri že petdesetič odigrala gledališko predstavo za otroke Janko in Metka Andreja Rozmana Roze. Sodobno interpretacijo znamenite Grimmove pravljice je režiral umetniški vodja Mini teatra Ljubljana Robert Waltl in je pri mariborskem občinstvu, kot kaže, zelo priljubljena.

Predstava je nastala v koprodukciji z Mini teatrom Ljubljana, ki je pri Andreju Rozmanu Rozi naročil besedilo v želji, da bi spodbudil pisanje sodobne slovenske dramatike za otroke.

Predstavo so najprej uprizorili v Ljubljani, septembra lani pa je premiero doživela še v Mariboru. Naslov je enak, tudi zgodba je enaka, le igralska zasedba je druga. Tokrat igrajo Nejc Ropret, Mirjana Šajinović, Milada Kalezić, Bojan Maroševič in Irena Varga.

Po besedah Bojana Maroševiča je bilo to za igralce velik izziv, saj so se po eni strani morali zgledovati po posnetku ljubljanske inačice predstave, po drugi strani pa so želeli napraviti svojo verzijo. "Mojo vlogo je igral Jurij Souček in nek Bojan Maroševič ne more zamenjati Jurija Součka, prvič zaradi njegovih gledaliških izkušenj, drugič pa zato, ker sva vsak svoja osebnost," je povedal za STA.

"Delati kopijo situacije na odru na enak način in hkrati ne biti, v mojem primeru, Jurij Souček, je delikatna stvar," je dodal in ocenil, da jim je kljub temu uspelo narediti povsem novo predstavo, "predstavo, ki na novo diha, ki ima nek žar, kar dokazuje odziv publike".

Med prvinami, ki delajo predstavo zanimivo za gledalce, je naštel dejstva, da gre za zelo znano pravljico, da je predstava postavljena na klasičen način in da ima v njej velik pomen tudi glasba. Čeprav je prvenstveno namenjena otrokom do štirih let naprej, po besedah Maroševiča pušča tudi odraslim zelo močno sporočilo.

"Zgodba je zelo kruta. In krutost prikazati na pravljičen način, da ni prekruto, da ni preveč realistično, a da vseeno pusti sporočilo, ni najbolj lahka stvar in še sami smo presenečeni, da nam je uspelo toliko predstav naklepat," je dejal.