Svet 10.4.2011 6:00

V Rimu razstava o življenju in legendah, povezanih z rimskim cesarjem Neronom

Rim, 10. aprila - V italijanski prestolnici bodo 12. aprila na petih lokacijah, ki so pomembno povezane z zgodovino antičnega Rima, odprli razstavo s preprostim naslovom Neron, ki bo posvečena življenju in mitom, ki so se spletli okoli rimskega cesarja Nerona (37-68 n.št.), poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Neron je danes poznan predvsem kot tiran. Poznan je tudi po svoji ekstravaganci, spletkarjenju in po preganjanju kristjanov. Antični zgodovinarji so ga med drugim obtožili, da je umoril svojo mater, polbrata in dve ženi in da je dajal v nočeh na svojem vrtu sežigati kristjane.

Neronov lik je zbudil tudi zanimanje nekaterih velikih peres zahodne literature in gledališča, denimo Geoffreyja Chaucerja in Williama Shakespearea. Bil je poznan kot cesar, ki je "igral na gosli, medtem ko je Rim gorel", čeprav so gosli iznašli šele 1000 let po njegovi smrti. Je pa najznamenitejši rimski biograf Svetonij Trankvil zapisal, da je Neron igral na liro in prepeval, medtem ko so Rim leta 64 požirali plameni. Sevtonij je tudi zapisal, da je bil Neron tisti, ki je zanetil požar.

Nova arheološka odkritja, ki so predstavljena v Koloseju, rekonstruirajo dogajanje dan pred tem in dan po požaru ter pričajo o prizadevanjih za odpravo škode, ki jo je 18. julija 64 povzročil požar. Tako odstirajo marsikatero tančico skrivnosti, ki že več stoletij ovija ta dogodek. Portreti Neronove družine so predstavljeni v poslopju kurije, kjer je v antiki zasedal rimski senat.

Razkošje, v katerem je Neron živel, je predstavljeno v obokani galeriji, po kateri se je lahko Neron neopazno podal iz svoje palače v druge palače na Palatinu. To je tudi tema razstava v Palatinskem muzeju, v templju Romula in Rema pa so predstavljene legende o Neronu, kot jih je razvila filmska industrija. Razstava bo odprta do 18. septembra.