Slovenija 9.4.2011 11:39

Mineva štirideset let od donacije Dominiqua Pilona Ajdovščini

Ajdovščina, 9. aprila - Sin slikarja Vena Pilona Dominique Pilon je po očetovi smrti na pobudo ajdovskih kulturnih delavcev 9. aprila 1971 vsa umetniška dela, dokumente in osebne predmete Vena Pilona, ki jih je imel v pariškem stanovanju, podaril Ajdovščini. Brez te donacije tudi galerije v Ajdovščini ne bi bilo, je za STA povedala direktorica galerije Irene Mislej.

V darilno pismo je Dominique Pilon zapisal, da kot dedič Vena Pilona izjavlja, da poklanja mestu Ajdovščina kulturno dediščino svojega očeta v "znamenje hvaležnosti za gostoljubje, ki mu ga je izkazal njegov ljubljeni rojstni kraj", in da želi, da bi "njegovo ime in njegovo delo živelo v spominu prihodnjih rodov".

S tem je sin tega slovenskega slikarja in fotografa postavil enega od temeljev za nastanek Pilonove galerije, ki danes že osemintrideseto leto bogati goriški, slovenski in čezmejni kulturni prostor in tako skrbi za izpolnjevanje želje Dominiqua Pilona. V umetniški zapuščini pa so bila poleg del Vena Pilona tudi dela drugih poznanih slovenskih umetnikov, Pilonovih prijateljev.

"Pred štiridesetimi leti je bila Ajdovščina gospodarsko kar močna, vendar velikih izkušenj s kulturnimi institucijami takrat le ni bilo," je še povedala Mislejeva. Po njenih besedah je odločitev o donaciji sprejel Dominique Pilon skupaj z bratrancema Ivom Lenščakom in Marjanom Brasom iz Ajdovščine.

"To je bil res srečen trenutek, ki je pripeljal do nastanka galerije v Ajdovščini, do tega, da se je pozneje ta zbirka širila in da smo v Ajdovščini poleg muzejske vzpostavili tudi razstavno dejavnost," je še dejala Mislejeva.