Svet 11.4.2011 11:50

V Londonu vrata odprl 40. knjižni sejem

London, 11. aprila - V Londonu se je danes začel 40. knjižni sejem. Letos se predstavlja okrog 1600 razstavljavcev iz 58 držav. Častna gostja je Španija, v središču tržnega programa je Rusija. Londonski knjižni sejem letno pritegne 23.000 profesionalcev iz sveta knjige.

Na letošnji izdaji sejma je velik poudarek na elektronski knjigi. Dilemam, povezanim z elektronsko knjigo, je bila posvečena tudi konferenca, ki je potekala v nedeljo. Udeleženci so se posvetili predvsem vprašanju, kaj sploh pomeni objavljati v digitalni dobi.

Na sejmu je tematiki elektronske knjige namenjena Digitalna cona in gledališče, ustanovljena leta 2009. Letos se predstavlja 46 razstavljavcev iz 14 držav, medtem ko je lani sodelovalo le sedem držav, piše na spletni strani sejma.

Elektronski knjigi bo posvečenih tudi več seminarjev. Organizatorji izpostavljajo seminarja na temo Knjiga je mrtva: Naj živi globalna knjiga in Velika polemika: Bo izdajatelj kmalu popolnoma nepomemben.

Ruski nastop poteka pod naslovom Novo poglavje v veliki tradiciji, sooblikovalo ga bo skoraj 50 ruskih pisateljev, pesnikov, kritikov in akademikov, med njimi njimi dobitnik ruskega bookerja Mihail Šiškin, avtor svetovnih uspešnic Boris Akunin in predsednik ruskega centra PEN Andrej Georgievič Bitov.

Rusi so v sodelovanju z londonskim sejmom in Britanskim svetom pripravili obsežen program okroglih miz, na katerih bo med drugim beseda tekla o cenzuri, sodobni ruski prozi in trendih v njej, prevajanju ruske poezije in o ruskem digitalnem založništvu.

Štirideseta izdaja londonskega knjižnega sejma se bo sklenila v sredo.