Svet 13.4.2011 5:30

Gojko Božović postal glavni urednik zbirke Sto slovanskih romanov

Moskva, 13. aprila - Za glavnega urednika zbirke Sto slovanskih romanov je bil na srečanju Foruma slovanskih kultur v Moskvi izbran Gojko Božović, so sporočili iz založniške hiše Arhipelag, ki je nosilec tega projekta v Srbiji. Božovićev mandat glavnega urednika zbirke traja dve leti, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Naloga glavnega urednika zbirke Sto slovanskih romanov je, da koordinira delo nacionalnih izdajateljev v vseh slovanskih državah, da organizira in spodbuja delo pri prevodih, objavljanju in promoviranju teh izdaj ter da projekt predstavlja in organizira njegovo promocijo v drugih kulturnih in jezikovnih okoljih.

Kot je bilo večkrat poudarjeno na sestankih uredniškega odbora, programskega sveta in uprave Foruma slovenskih kultur, ki so minuli teden potekali v Moskvi, je Arhipelag med nacionalnimi izdajatelji zbirke najbolj dejaven.

Božović je na srečanju foruma spregovoril o predstavitvi te zbirke na svetovnem kongresu PEN v Beogradu, ki bo potekal od 12. do 18. septembra.

"Zelo sem zadovoljen, ker je Arhipelag najaktivnejši založnik, pa tudi zato, ker so srbski pisatelji za ruskimi najbolj prevajani avtorji v tem projektu," je dejal Božović in napovedal številne promocijske akcije, povezane z zbirko. Katalog zbirke v angleščini bo jeseni predstavljen tudi na knjižnem sejmu v Frankfurtu.