SPK 2010 12.4.2011 13:38

Slovenski dnevi knjige v Ljubljani kot preplet literature in glasbe

Ljubljana, 12. aprila - V Ljubljani se bodo 18. aprila pred Mestno hišo začeli 16. slovenski dnevi knjige. V ospredju prireditve bodo dogodki za otroke in mladino ter pester popoldanski literarni program, prežet z glasbo. Zaključek dnevov bo 23. aprila, na svetovni dan knjige, ko bo Ljubljana argentinskemu Buenos Airesu predala naslov Svetovna prestolnica knjige.

Na odprtju dnevov knjige pred ljubljansko Mestno hišo bosta zbrane nagovorila tudi predsednik republike Danilo Türk in ministrica za kulturo Majda Širca. Na ta dan bodo že tradicionalno razglasili zmagovalca literarnega natečaja, ki ga je Društvo slovenskih pisateljev (DSP) razpisalo v sodelovanju z revijo Sodobnost. V sodelovanju z Andragoškim centrom RS bodo popoldan prostore DSP tudi letos napolnili bralci bralnih krožkov Mance Košir, ki bodo prisluhnili pogovoru z avtorji Tonetom Partljičem, Štefanom Kardošem in Vanjo Strle.

Proračun 16. slovenskih dnevov knjige znaša 30.000 evrov, kar je nekaj manj kot lani, nabor dogodkov pa po besedah organizatorjev zato ne bo okrnjen. So pa programske poudarke v primerjavi s prejšnjimi leti postavili drugam, saj slovenski dnevi knjige v Ljubljani sovpadajo z zaključnim tednom festivala Literature sveta - Fabula 2011. Večjo pozornost bodo namenili programu za otroke in mladino ter popoldanskemu programu, manj pa pogovorom, je povedala Klavdija Zupan, ki bdi nad programom.

Program dnevov bo potekal vsak dan od 10. ure do večera. Mladim bralcem se bodo dopoldan predstavili priznani avtorji, kot so Andrej Rozman - Roza, Miklavž Komelj in Lila Prap. Popoldan bodo oder zavzeli slovenski pesniki in pisatelji, kar dvakrat na dan pa bodo na programu koncerti, je povedal programski vodja dnevov Matjaž Pikalo. Med nastopajočimi bodo Aleš Hadalin z zborom, kabaretni band Subkomite, pevka Brina ter trubaško navdahnjeni Dej še en litro. Od ponedeljka do sobote bodo pred Magistratom postavljene stojnice s knjigami, dogajanje pa se bo raztegnilo tudi na Stritarjevo ulico, kjer bo Trubarjeva hiša literature postavila Knjižno križišče.

Od Slovenskih dnevov knjige se bodo v Ljubljani začeli poslavljati 23. aprila opoldan, ko bo predsednik DSP Milan Jesih prebral slovensko poslanico ob svetovnemu dnevu knjige. Sledilo bo literarno branje s Prešernovim nagrajencem Miroslavom Košuto in drugimi gosti, zvečer pa bo zaključek dnevov in predajo Unescovega naziva Svetovna prestolnica knjige Buenos Airesu zaokrožil nastop Boštjana Baše in njegovega tria.

Slovenski dnevi knjige so vseslovenski dogodek. V Mariboru, kjer se pripravljajo na prevzem naziva Evropska prestolnica kulture 2012, se bodo dnevi pričeli že 15. aprila in bodo ponudili okoli 60 prireditev, povezanih s promocijo bralne kulture in literature, ne bodo pa pozabili niti na glasbo. V sklopu dnevov bo med drugim potekal 11. pesniški turnir založbe Pivec, na Grajskem trgu pa bodo odprli knjižni sejem.

V Novemu mestu bodo sejem pripravili na glavnem trgu. Na programu imajo veliko dogodkov za mlade, med katerimi je Matic Bobnar iz založbe Goga na današnji predstavitvi izpostavil dopoldan s pisateljem Ferijem Lainščkom. Organizirali bodo tudi literarni večer z Jenkovim nagrajencem Ivom Svetino.

Pester program se v sklopu Slovenskih dnevov knjige obeta še v Velenju, Celju in Kopru, kjer bodo z literarnimi branji, predstavitvami knjig, delavnicami, pogovori in drugimi dogodki med 18. in 23. aprilom sejali bralno kulturo med mlade in odrasle ljubitelje knjig.