Slovenija 16.4.2011 8:18

Vojaški zgodovinski park v Pivki bo obogatila podmornica

Pivka, 16. aprila - Zbirko eksponatov v Parku vojaške zgodovine Pivka bo v nedeljo obogatila jugoslovanska podmornica P-913. Po navedbah parka gre za pomembno nacionalno pridobitev, ki jo je lani ministrstvo za obrambo Črne Gore darovalo slovenskemu obrambnemu ministrstvu.

Kot je za STA povedal vodja projekta parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič, je ta podmornica, ki je dolga 19 metrov, ima pa 76 ton, trenutno edina na našem nacionalnem ozemlju. Pomembna pa je zato, ker je plod slovenskega znanja in slovenske proizvodnje. Večina delov jugoslovanskih podmornic je bilo namreč narejenih v Sloveniji. Tudi v procesu projektiranja so bili namreč v največji meri udeleženi znanstvenoraziskovalni in gospodarski subjekti iz Slovenije. Zato predstavlja pomembno tehnično dediščino.

Podmornica je po Boštjančičevih besedah neke vrste spomenik slovenskim podmorničarjem in priznanje njihovemu delu, saj so Slovenci v velikem številu služili v avstro-ogrski, italijanski in jugoslovanski kraljevi mornarici.

Narejena je bila sredi 80. let. Gre za manjšo podmornico, ki je imela v sestavi štiri člane posadke pa še štiri potapljače. Namenjena je bila prevozu diverzantov, oborožena pa je bila z minami ali jahalnimi torpedi. Z razpadom Jugoslavije so podmornico počasi umaknili iz operativne rabe, je še dejal Boštjančič.

Projekt prevzema in prevoza podmornice je bil logistično zahteven. Vodili pa so ga Vojaški muzej Slovenske vojske, Društvo podmorničarjev pri Zvezi slovenskih častnikov, Pomorski muzej Sergeja Mašere iz Pirana in Park vojaške zgodovine Pivka.

Boštjančič je še povedal, da park letos praznuje peto obletnico delovanja. Začetki so bili skromni, saj je bil za ogled na voljo le en paviljon tankovsko artilerijske zbirke. V petih letih pa so zbirko povečali z obnovljenimi objekti ter z velikim številom eksponatov in zbirk iz vojaške zgodovine. Lani je park obiskalo 16.000 obiskovalcev, število pa se po besedah Boštjančiča veča.