Svet 12.4.2011 14:57

Islandski avtor Gyrdir Eliasson dobitnik letošnje nordijske nagrade za literaturo

Oslo, 12. aprila - Dobitnik letošnje nordijske nagrade za literaturo je islandski avtor Gyrdir Eliasson. Nagrado, vredno okrog 45.000 evrov, mu bodo izročili novembra. Prejme jo za zbirko kratkih zgodb z naslovom "Milli trjann" (Med drevesi), "stilistično izjemno delo o notranjih in zunanjih nevarnostih dialoga s svetovno literaturo", piše v utemeljitvi.

Gyrdir Eliasson (1961) je svoj prvenec izdal leta 1983, poleg romanov in kratke proze pa piše tudi poezijo. Njegov stil označujejo kot "izviren preplet živahne, lirične domišljije in domiselnega realizma", piše nemška tiskovna agencija dpa.

Za letošnjo nordijsko nagrado za literaturo je bila med deli 13 avtorjev nominirana tudi njegova zbirka kratkih zgodb "Gula husid" (Rumena hiša), za katero je pred leti prejel islandsko nagrado za literaturo.

Eliasson bo nagrado prevzel 2. novembra na zasedanju Nordijskega sveta v Koebenhavnu. Sestavljajo ga Danska, Islandija, Finska, Norveška in Švedska, poleg njih pa še tri avtonomne pokrajine, med njimi Grenlandija.

Lani je nagrado, ki jo podeljujejo od leta 1962, prejela finska avtorica Sofi Oksanen (1977).