Svet 14.4.2011 6:00

Edward Albee bo prejel nagrado za življenjsko delo

London, 14. aprila - Ameriški dramatik Edward Albee bo 14. avgusta prejel medaljo Edwarda MacDowella za življenjske dosežke, so sporočili organizatorji. Trikratni Pulitzerjev nagrajenec bo šele tretji nagrajeni dramatik v zgodovini te nagrade, poroča BBC.

Albee (83) je poleg Pulitzerjeve nagrade za dramska dela osvojil tudi tri ameriške gledališke nagrade tony, med drugim nagrado za življenjsko delo. Leta 1996 pa mu je ameriški kongres podelil nacionalno medaljo umetnosti. Znan je predvsem po svoji drami Kdo se boji Virgine Woolf?.

Medaljo Edwarda MacDowella pisateljem, skladateljem in vizualnim umetnikom podeljuje Kolonija MacDowell iz New Hampshira v ZDA. Kolonijo si je v začetku 20. stoletja zamislil znan ameriški skladatelj MacDowell, po katerem je tudi dobila ime. Želel si je, da bi na njegovo posest prihajali umetniki iz vsega sveta in tam ustvarjali.

Skozi leta je kolonija rasla in se širila. Danes na 32 lokacijah po ZDA nudi prostor več kot 6000 umetnikom. Od leta 1960 v sklopu kolonije podeljujejo tudi medaljo za izjemne dosežke na področju umetnosti. Med minulimi nagrajenci so tudi Merce Cunningham, Thornton Wilder in Leonard Bernstein.