Slovenija 14.4.2011 11:12

Jože Tisnikar v mariborski univerzitetni knjižnici

Maribor, 14. aprila - V sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti iz Slovenj Gradca bodo danes v Univerzitetni knjižnici Maribor odprli razstavo slovenskega slikarja Jožeta Tisnikarja z naslovom Srečanje z Romi. Ob tej priložnosti bodo predstavili tudi zbornik s prispevki o Tisnikarjevem delu.

Razstavo bodo odprli ob 18. uri v likovnem razstavišču knjižnice, o avtorjevem delu pa bo spregovorila muzejska svetnica Milena Zlatar.

Razstavljena bodo Tisnikarjeva dela na tematiko Romov. "Ta mesec je mesec romske kulture, ki ga v Univerzitetni knjižnici Maribor obeležujemo z likovno razstavo," je za STA pojasnila Vlasta Stavbar.

Na ogled bodo likovna dela, med drugim tudi risbe, ki so nastale v času Tisnikarjevega bivanja v likovni koloniji v romskem naselju. Razstavljena dela prihajajo iz Koroške galerije likovnih umetnosti, del pa je iz zasebne zbirke umetnikove žene Marije Tisnikar.

Jože Tisnikar (1928 - 1998), rojen v Mislinji, je bil slikar samouk, ki se je med letoma 1954 in 1964 slikarsko izoblikoval pod mentorstvom akademskega slikarja Karla Pečka v Slovenj Gradcu. Za svoje delo je leta 1970 prejel nagrado Prešernovega sklada, najbolj pa je poznan po upodobitvah krokarjev in temačnih podobah mrtvih, pogrebov, krajin in avtoportretov.