Slovenija 16.4.2011 9:11

Zbirajo nominacije za Borštnikove nagrade

Maribor, 16. aprila - Festival Borštnikovo srečanje je pred dnevi objavil vabilo k prijavi predlogov za nagrajence letošnjega festivala, ki bo potekal med 14. in 23. oktobrom. Nominacije uprizoritev zbirajo do 5. maja, predloge za dobitnika Borštnikovega prstana pa do 20. maja.

Institucije in nevladne organizacije s področja uprizoritvenih umetnosti s sedežem v Sloveniji in Slovensko stalno gledališče Trst lahko nominirajo uprizoritve, ki so bile ali bodo premierno uprizorjene v času od 1. junija 2010 do 31. maja 2011. Nominirajo lahko največ polovico svojih premiernih uprizoritev. Tisti, ki imajo manj kot tri premiere, pa največ eno uprizoritev.

Selektor Gregor Butala bo v tekmovalni program vključil od devet do dvanajst predstav, ki jih bo ocenjevala petčlanska mednarodna žirija. Izbor bo znan najkasneje 10. junija.

Borštnikov prstan, ki predstavlja najvišje strokovno priznanje za igralske stvaritve za življenjsko delo v Sloveniji, bo letos dobila igralka. Festival Borštnikovo srečanje ga podeljuje vsako leto, izmenično igralki in igralcu. Lani si ga je prislužil Janez Hočevar Rifle.

Borštnikov prstan lahko prejme vsaka profesionalna igralka ali igralec, ki ustvarja v slovenskem jeziku v Sloveniji ali v zamejskem gledališču v Trstu. Kandidate lahko podajo posamezniki in pravne osebe s področja uprizoritvenih umetnosti in s stalnim prebivališčem oziroma sedežem v Sloveniji ter SSG Trst. Prav tako lahko kandidate predlagajo člani žirije za podelitev Borštnikovega prstana.

Umetnik lahko Borštnikov prstan prejme le enkrat v življenju in ne more biti z njim počaščen po smrti.

Žirija za podelitev Borštnikovega prstana bo odločitev o letošnji dobitnici sporočila organizatorjem Borštnikovega srečanja sedem dni pred uradnim začetkom festivala. Javno pa jo bodo razglasili na zaključni prireditvi.

Na Borštnikovem srečanju vsako leto predstavijo tudi izbor knjig in drugih publikacij, povezanih z gledališčem in uprizoritveno umetnostjo. Založbe naprošajo, da jim do 20. maja pošljejo seznam avtorjev in naslovov ter recenzijske izvode tematskih publikacij, ki so oziroma bodo izšle med 1. junijem 2010 in 1. junijem 2011 in bi jih želele uvrstiti v Almanah 46. Borštnikovega srečanja in v urnik predstavitev.