Slovenija 15.4.2011 6:00

Mednarodno zborovsko tekmovanje v znamenju Gallusa

Maribor, 15. aprila - Z odkritjem kipa Jacobusa Gallusa kiparke Metke Kavčič se bo danes v dvorani Union pričelo mednarodno zborovsko tekmovanje, ki ga Maribor gosti že enajstič zapored. Na šestih koncertih se bodo do nedelje predstavili pevski zbori iz Evrope in Filipinov.

Otvoritveni koncert bo danes ob 19. uri z glasbo, značilno za dežele, od koder prihajajo zbori. Letos se bodo predstavili zbori s Filipinov, iz Nemčije, Poljske, Slovenije, Švedske, Španije, Srbije in Ukrajine.

Pet najboljših se bo v nedeljo ob 12. uri pomerilo za veliko nagrado 11. mednarodnega zborovskega tekmovanja Maribor in s tem za uvrstitev v finale tekmovanja za Veliko nagrado Evrope 2012, ki bo prihodnje leto prvič potekalo v Mariboru in bo del programa EPK.

Posebnost mariborskega zborovskega tekmovanja je v skrbi za promocijo slovenske glasbe, saj mora vsak zbor izvesti eno skladbo slovenskega renesančnega skladatelja Jacobusa Gallusa in eno od sodobnih slovenskih zborovskih skladb.

Pol ure pred uradnim pričetkom festivala bodo v preddverju Unionske dvorane odkrili portret Gallusa v bronu, ki je delo akademske kiparke Metke Kavčič. Najboljšemu zboru bodo letos prvič podelili gallusa - kipec, ki ga je Kavčičeva ustvarila posebej za to priložnost.

Tekmovanje poteka vsako drugo leto od leta 1992 in se izmenjuje z državnim zborovskim tekmovanjem Naša pesem, ki poteka že več kot 40 let. Tekmovanji sta namenjeni ženskim, moškim in mešanim zborom.

Svojo kakovost je tekmovanje v Mariboru potrdilo leta 2008 s sprejemom v ekskluzivno zvezo šestih tekmovanj za Veliko nagrado Evrope (grand prix), ustanovljeno leta 1988. S tem se je pridružilo tekmovanjem v italijanskem Arezzu, madžarskem Debrecenu, italijanski Gorici, španski Tolosi, francoskem Toursu in bolgarski Varni.