Slovenija 15.4.2011 10:33

V Kostanjevici na Krki razstava Zajetje v času Tomaža Gorjupa

Kostanjevica na Krki, 15. aprila - V Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo drevi ob 19.30 odprli razstavo del akademskega slikarja Tomaža Gorjupa. Z razstavo Zajetje v času, slike 2001-2011 bodo predstavili zadnje desetletje umetnikovega slikarskega ustvarjanja, v katerem se je odpovedal figuri in korenito spremenil način slikanja.

Kot je ob Gorjupovi kostanjeviški razstavi zapisala umetnostna zgodovinarka Metoda Kemperl, obiskovalec ob njenem pregledu dobi občutek zaključene celote in vpogled v razvoj slikarske govorice zrelega ter povsem suverenega ustvarjalca.

Po njenih besedah je slikarski svet avtorja, ki je umetniško pot začel sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ob prelomu tisočletja doživel preobrazbo. Njegove upodobljene podobe so se začele raztapljati in izginevati, namesto premišljenih potez pa sta na platno vstopili "goreča ekspresivnost in impulzivnost", nadaljuje Kemperlova.

Ker se Gorjup med drugim ukvarja tudi z likovno terapijo, je začel platna spreminjati v polje boja ter ustvarjati dnevniške slikarske zapise, ki so praviloma naslovljeni z datumom. S takim načinom dela ustvarja dnevniške ekspresije in intimne barvne portrete osebnega doživljanja sveta, ugotavlja.

Gorjupova platna, ki po besedah Kemperlove izražajo čisti hedonizem in popolno suverenost v ustvarjanju, skušajo ujeti trenutke in jih prenesti v brezčasje, hkrati ujeti prostor pa v neskončnost. Umetnik to dosega z barvo, nosilko slikovne strukture, hkrati pa se zdi, da je slikar našel izraz, s katerim se lahko spopada s seboj, svetom in slikarstvom, je še zapisala.

Tomaž Gorjup se je rodil leta 1950 v Ljubljani, kjer je leta 1974 diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost. Dve leti zatem je na omenjeni akademiji tudi magistriral, leta 2000 pa ga je ljubljanska univerza habitirala kot rednega profesorja risanja in slikanja.

Področja Gorjupove dejavnosti so slikarstvo, risba, grafika, teorija likovne umetnosti in likovna pedagogika. Za njim je približno 90 samostojnih in 400 skupinski razstav v Sloveniji in tujini. Gorjup je tudi prejemnik številnih nagrad in priznanj. Njegova razstava bo v Kostanjevici na Krki na ogled do 22. maja.