Slovenija 15.4.2011 10:41

S podelitvijo nagrad zaključen 5. festival gorniškega filma

Ljubljana, 15. aprila - V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma so sinoči podelili nagrade petega festivala gorniškega filma Domžale. Glavno nagrado je prejel francoski film Potovanje na konec zime, nagrado občinstva pa slovenska Sfinga, so sporočili organizatorji festivala.

Mednarodna žirija v zasedbi Aldo Audisio (Italija), Beno Hvala (Slovenija), Igor Koller (Slovaška), John Porter (Velika Britanija) in Tadej Golob (Slovenija) je med prijavljenimi filmi glavno nagrado mesta Domžale podelila francoskemu filmu iz kategorije narava in kultura z naslovom Potovanje na konec zime avtorjev Anne Veronique in Erika Lapieda.

Slovenski film Sfinga avtorjev Vojka Anzeljca in Gregorja Kresala je dobil nagrado občinstva in posebno pohvalo žirije, ki je o slovenskemu filmu zapisala, da "so trenutki, ko se tradicija sreča s sedanjostjo, in slovenski film Sfinga, posnet v severni triglavski steni, živo in domiselno prikazuje takšne trenutke skozi dva vzpona, ki ju ločuje 30 let".

V kategoriji alpinizem je nagrado prejel ameriški film z naslovom Švicarski stroj, v kategoriji plezanje britanski film Pinnacle, v kategoriji gore, šport in avantura ameriški film Leteti ali umreti, v kategoriji gorska narava in kultura pa francoski film Dolma, tam na koncu sveta.

Letošnji festival se sicer po besedah organizatorjev lahko pohvali s povečano vsebino, glavno novost pa je predstavljal otroški program. Zaradi dobrega sprejema organizatorji razmišljajo o prikazu animiranih filmov z otroško in mladinsko gorniško vsebino.

Podeljena je bila tudi nagrada za najboljši kratki gorniški film,, ki je pripadla nemškemu filmu Najdaljša pot. V petih festivalskih dneh so si obiskovalci lahko ogledali kar 50 filmskih projekcij.