Svet 15.4.2011 12:51

Močna konkurenca v boju za zlate palme

Cannes, 15. aprila - Na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu se bodo za zlate palme potegovali priznani evropski režiserji, kot so Pedro Almodovar, Lars Von Trier, brata Dardenne in Nanni Moretti. Med 19 filmi v tekmovalnem programu, ki so ga obelodanili v četrtek, je le en ameriški film, medtem ko Južna Amerika ni zastopana.

V uradnem programu 64. izdaje Cannesa bo med 11. in 22. majem na ogled 38 filmov; poleg 19 v tekmovalnem programu, še 19 v programu z naslovom Posebni pogled, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili organizatorji.

Konkurenca v tekmovalnem programu je še posebej močna, s težko pričakovanimi novimi filmi smetane evropske avtorske kinematografije. Umetniški direktor festivala Thierry Fremaux je tako na novinarski konferenci v Cannesu izrazil pričakovanje, da bo letošnja izdaja posebno bogata.

Letos se je na festival prijavilo 1715 filmov, medtem ko so lani so na festivalu zabeležili 1665 prijav. Umetniški vodja je obenem poudaril veliko zemljepisno, generacijsko, slogovno in produkcijsko raznolikost filmov.

Španec Almodovar se bo predstavil s filmom Koža, v kateri živim (La Piel que habito), zgodbo o plastičnem kirurgu, igra ga Antonio Banderas, ki se odloči, da pravico vzame v svoje roke.

Tu bo še Danec Lars Von Trier s filmom Melanholija, turški režiser Nuri Bilge Ceylan z Nekoč v Aanatoliji, Finec Aki Kaurismaki in Francozinja Maiwenn Le Besco, ki je ena od štirih režiserk v tekmovalnem programu.

Terrence Malick je edini ameriški režiser v boju za zlate palme in sicer s filmom Drevo življenja (The Tree of Life), zgodbi o izgubi nedolžnosti, v katerem nastopa tudi Sean Penn.

Posebno mesto bodo na na letošnjem festivalu dobili Egipt, Tunizija in Japonska. V uradni program sta se uvrstila tudi dva filma v 3D formatu: film o samuraju Japonca Takashija Miikea bo prikazan v tekmovalnem delu, Pirati s Karibov 4 z Johnnyjem Deppom in Penelope Cruz pa izven konkurence.

Žiriji bo letos predsedoval ameriški igralec Robert de Niro, ostali člani pa bodo znani prihodnji teden. Žirijo Posebnega pogleda, v kateri so prikazani filmi manj znanih režiserjev, bo vodil srbski režiser Emir Kusterica.

Festival bo 11. maja odprl film Woodyja Allena Polnoč v Parizu (Midnight in Paris), v katerem je zaigrala tudi francoska prva dama Carla Bruni-Sarkozy. Organizatorji upajo na udeležbo predsedniškega para, ki bi tako poskrbel za dodaten čar že sicer glamurozne prireditve.