Slovenija 19.4.2011 14:15

Izšla prva kritična in komentirana izdaja Potočnikove knjige Problem vožnje po vesolju

Ljubljana, 19. aprila - Gledališki režiser Dragan Živadinov, industrijski oblikovalec Miha Turšič in urednica Narvika Bovcon so predstavili novo izdajo knjige Hermana Potočnika Problem vožnje po vesolju (1929), ki je izšla pri založbi KSEVT. To je prva kritična komentirana izdaja knjige, ki je izšla tudi v angleščini, je na predstavitvi dejal Živadinov.

Ljubljana. Gledališki režiser Dragan Živadinov, industrijski oblikovalec Miha Turšič in urednica Narvika Bovcon so predstavili novo izdajo knjige Hermana Potočnika Problem vožnje po vesolju (1929), ki je izšla pri založbi KSEVT. Foto: STA

Ljubljana.
Gledališki režiser Dragan Živadinov, industrijski oblikovalec Miha Turšič in urednica Narvika Bovcon so predstavili novo izdajo knjige Hermana Potočnika Problem vožnje po vesolju (1929), ki je izšla pri založbi KSEVT.
Foto: STA

Glavna urednica založbe Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) Narvika Bovcon je na današnji predstavitvi v kavarni Mestnega muzeja Ljubljana dejala, da se bo novoustanovljena založba usmerila v povezovanje znanosti in umetnosti, saj sta se "paradigmi umetnosti in znanosti nedavno razšli", zato ju je smiselno ponovno povezati. Povezovanje znanosti in umetnosti ustvarja sodobno kulturo z imaginacijo in vizionarstvom, je še dejala Bovconova.

Povezovanje znanosti in umetnosti je področje skoraj 30-letnega delovanja Živadinova, ta povezava pa bo tudi temelj dejavnosti v objektu KSEVT v Vitanju. Živadinov je poudaril, da je 20. stoletje proizvedlo veličastne fenomene v znanosti in umetnosti, kot je konstruktivizem. V polju umetnosti sta med drugimi njegova slovenska predstavnika Avgust Černigoj in Srečko Kosovel, v polju znanosti o vesolju pa Herman Potočnik.

Njegova knjiga Problem vožnje po vesolju je prvič izšla v Berlinu leta 1929 in je predstavila vizijo geostacionarne postaje, sestavljene iz treh delov: observatorija, solarne elektrarne in bivalnega kolesa. Potočnikovo odkritje je pozneje uporabil britanski pisec znanstvene fantastike in futurolog Arthur C. Clarke, ki je že leta 1945 v reviji Wireless World objavil prelomni članek, v katerem je na Noordungovo orbito idejno utiril komunikacijske satelite.

Slovenska matica je sicer leta 1986 izdala prevod omenjene Potočnikove knjige izpod peresa Petra Srakarja, ki se podpisuje tudi pod tokratno izdajo skupaj z Andrejo Alt in Rokom Podgrajškom. Knjigo so oblikovali Boris Valant, Miha Turšič in Dunja Zupančič.

Nova izdaja prinaša med drugim še predgovore zgodovinarke ruskega državnega muzeja kozmonavtike v Kalugi T. N. Želnine, vesoljskega znanstvenika Fredericka I. Ordwaya III. ter zgodovinarjev pri Nasi v Washingtonu Rogerja D. Launiusa in J.D. Hunleyja. Kot je dejal Turšič, Želnina že 30 let raziskuje Potočnikovo delo, med drugim pa je odkrila prevod Problema vožnje po vesolju v ruščino.

Knjiga je izšla tudi v digitalni, brezplačni verziji, dosegljivi na svetovnem spletu.