Slovenija 19.4.2011 14:30

Druga godba v 27. izdaji: Velika imena na intimnejših prizoriščih

Ljubljana, 19. aprila - Festival Druga godba bo v osrednjem delu med 7. in 14. majem ponovno ponudil pester nabor svetovnih godb. Za uvod v 27. izdajo bo poskrbela zasedba Staff Benda Bilili, ki jo sestavljajo ulični glasbeniki in invalidi. Festival bo poleg v Kinu Šiška gostoval na manjših prizoriščih, v Klubu Cankarjevega doma pa ga bo sklenil Damir Imamović.

Po lanski izdaji, ko se je zdelo, da je portugalska glasbenica Mariza po besedah direktorja Zavoda Druga godba in člana programskega odbora festivala Bogdana Benigarja "požrla vse ostale nastopajoče", so se organizatorji odločili, da festival raztegnejo čez vse leto. Tako sta letošnjo Drugo godbo v marcu uvedla že koncerta etiopskega glasbenika Mulatuja Astatkeja in newyorške senzacije Balkan Beat Box.

Ohranili pa so osrednji festivalski del, ki ga bo 7. maja uvedel koncert zasedbe Staff Benda Bilili v Kinu Šiška. Nenavadna zasedba, ki prihaja iz DR Konga, v svojih cvetočih melodijah opeva vsakdanjost življenja v Kinšasi in hkrati izraža močno sporočilnost, da hendikep ni v telesu temveč v umu, je v programski knjižici zapisal Benigar. Pred koncertom bodo v preddverju centra urbane kulture Kina Šiška odprli razstavo plakatov, ki jih je za festival med letoma 2003 in 2010 oblikoval Karlo Medjugorac.

Ljubitelje hiphopa bo razveselila novica, da se v Ljubljano vrača angažirana ameriška glasbenica Ursula Rucker. Na Drugi godbi se bo ustavila v sklopu turneje ob izidu petega studijskega izdelka "She Said". Po besedah Benigarja gre za pevko, ki svoj glasbeni milje polni z bogato vsebino in glasbo, ki se giblje čez rob ambientalnega in plesnega. Za Ruckerjevo bo letni oder Gale hale na Metelkovi segrela slovenska zasedba Jimmy Barka Experience, ki s pomočjo štirih gramofonov, dveh mešalnikov in bobnov ustvarja "razmetanko slogov".

Druga godba bo Kino Šiška ponovno zasedla 13. maja, tokrat z dvojnim programom. Prvi bodo na oder Katedrale stopili Vasko Atanasovski in njegovi Mlask. Priznani saksofonist Atanasovski se skupaj z ekstatičnimi instrumentalisti spretno giblje med glasbenimi zvrstmi. Zasedba bo na koncertu predstavila novo gradivo. Druga zvezda večera bo maroška glasbenica berberskega rodu Hindi Zahra, ki jo je prvenec "Handmade" ponesel med zvezde. Za Zahro je značilno, da se v svojih skladbah elegantno sprehaja med bluesom in soul-folkom, občasno pa zaide tudi v temnejše vode.

Zaključni festivalski dan bo zaznamovalo celodnevno dogajanje. Že ob 11. uri bo pod vodstvom Roberta Rodrigueza in Susie Ibarre potekala delavnica Mundo Ninos, namenjena otrokom med 4. in 8. letom starosti. Priznana glasbenika otroke vabita, naj se z njima naučijo ritmov z vseh koncev sveta, za regionalni vpliv delavnic pa bosta poskrbela Luka Ropret in Brina Vogelnik. Rodriguez in Ibarra bosta ob 16. uri izvedla tudi koncert za otroke vseh starosti.

Za uvod v večerni del bo s koncertom v Atriju ZRC SAZU poskrbela norveška glasbenica Mari Kvien Brunvoll, ki vokal spaja s tradicionalnimi akustičnimi glasbili in elektroniko.

Tudi letos bo zaključek festivala potekal v intimnejšem ozračju. Tokrat bosta zanj v Klubu Cankarjevega doma poskrbela v Londonu živeča izraelska glasbenica Mor Karbasi in Damir Imamović, ki prihaja iz BiH. Karbasijeva je glasbenica z izjemnimi vokalnimi sposobnostmi, ki prepeva v jeziku španskih Judov - ladinu. Zadnji projekt Imamovića pa je prepričal Benigarja, da je ravno njega izbral za zaključek festivala. Menil je, da je glasbenik tako odličen, da je "po tem koncertu nemogoče še kaj slišati".

V spremljevalnem programu festivala bosta poleg razstave plakatov še predavanje Rodrigueza in Ibarre v angleščini z naslovom "Song of the Bird King" ter mednarodna delavnica o alternativnih oblikah financiranja v kulturnem sektorju z naslovom Veliki upi v trajnostno financiranje in spodbudo obiska.