Slovenija 19.4.2011 15:37

Tudi nadškofija zadovoljna z odločitvijo o Blejskem otoku

Ljubljana/Bled, 19. aprila - Odločitev kranjskega okrožnega sodišča, da zavrne tožbeni zahtevek ministrstva za kulturo za razveljavitev sporazuma o Blejskem otoku, prav tako kot blejska župnija pozdravlja tudi ljubljanska nadškofija, "saj omogoča nadaljnji razvoj večstoletne tradicije duhovnega in kulturnega utripa na otoku v skladu z veljavnim sporazumom".

Bled. Blejski otok. Foto: Domen Grögl/STA

Bled.
Blejski otok.
Foto: Domen Grögl/STA

V tiskovnem uradu Nadškofije Ljubljana so za STA pojasnili, da Župnija Bled izpolnjuje vse dogovorjene obveznosti, skrbi za ohranjanje kulturne dediščine na otoku ter omogoča njeno dostopnost obiskovalcem. Stališče nadškofije je, da je omenjeni sporazum, ki sta ga župnija in ministrstvo sklenila oktobra 2008, veljaven.

V skladu s sporazumom, se je Nadškofija Ljubljana odpovedala zahtevku za vrnitev Blejskega otoka in drugim pripadajočim odškodninskim zahtevkom ter umaknila pritožbo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu. Otok ostaja v državni lasti, prvotnemu lastniku, Župniji Bled, pa so bile vrnjene še preostale stavbe na njem. Prav tako je blejska župnija za 45 let dobila otok v brezplačni najem.

Sporazum je bivši minister za kulturo Vasko Simoniti sklenil tik pred iztekom mandata tedanje vlade, do razkritja v medijih pa je sporazum ostal tajen. Sedanja ministrica za kulturo Majda Širca je prepričana, da je sporazum ničen in prek državnega pravobranilstva zahteva njegovo razveljavitev.

Okrožno sodišče v Kranju je v pravdni zadevi med Republiko Slovenijo in Župnijo Bled glede ugotovitve ničnosti omenjenega sporazuma razsodilo, da se tožbeni zahtevek, ki ga je vložilo ministrstvo, zavrne, ker ni bil pravilno formuliran. Na ministrstvu so že napovedali, da bodo upoštevali ugotovitve sodišča in vložili novo tožbo.

Denacionalizacijski postopek za vrnitev Blejskega otoka in objektov na njem v last Župniji Bled teče že vse od leta 1992 in je bil odtlej predmet obravnave na različnih instancah.