Slovenija 19.4.2011 15:40

V Slovenski filharmoniji Boganyi v čast Lisztovega leta

Ljubljana, 19. aprila - V letu ko Madžarska predseduje Evropski uniji bodo 22. oktobra po vsem svetu obeležili tudi 200. obletnico rojstva velikega skladatelja Franza Liszta. Ena od pomembnejših prireditev, s katerimi se bodo v Sloveniji poklonili priznanemu skladatelju, bo nocojšnji recital madžarskega pianista Gergelyja Boganyija v Slovenski filharmoniji.

Mednarodno priznani virtuoz na klavirju Boganyi se lahko pohvali z nastopi v najbolj priznanih koncertnih dvoranah po svetu. V sklopu Lisztovega leta bo v dvorani Marjana Kozine izvedel skladateljeve skladbe "Funerailles", "Consolations št. 3", "Benediction de Dieu Dans La solitude" in sonato v B-molu.

Boganyi je bil rojen v madžarskem Vacu. Klavir je začel igrati pri štirih letih. Študiral je na Lisztovi akademiji v Budimpešti, na Sibeliusovi akademiji v Helsinkih in na Univerzi v Indiani v Bloomingtonu. Od svojih profesorjev se z veseljem spominja Annie Fischer, ki je močno vplivala na njegovo umetnost, piše na spletni strani Slovenske filharmonije.

Boganyi je bil zelo uspešen že na začetku svoje kariere. Med drugim je prejel prvo nagrado na Chopinovem in na Mozartovem tekmovanju v Budimpešti leta 1993, leto kasneje pa je zmagal na glasbenem tekmovanju Univerze v Indiani.

Pohvali se lahko s sodelovanji z najboljšimi svetovni orkestri, veliko pa snema tudi za radio in televizijo ter vodi mojstrske tečaje. Poleg Chopinovega opusa in širokega nabora solističnih skladb njegov repertoar vključuje več kot 30 koncertov za klavir, nastopa pa tudi v triu Boganyi-Kelemen.