Slovenija 20.4.2011 12:32

V SEM razstava Indijancih amazonskega deževnega gozda

Ljubljana, 20. aprila - V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) bodo ob 19. uri odprli razstavo Orinoco: Indijanci amazonskega deževnega gozda. Razstava obsega približno 700 predmetov, ki pričajo o tradiciji staroselskih ljudstev, ki že stoletja živijo v deževnem gozdu ob reki Oriniko v južni Venezueli.

Zbirka Orinoco je največja zbirka etnografskih predmetov iz Venezuele in je v lasti Fundacije Cisneros. Nastajati je začela v 50. letih minulega stoletja in danes šteje kar 2000 predmetov.

Razstava je postavljena v slikovni in zvočni ambient deževnega gozda ter je razdeljena v tri glavne sklope: narava, vsakdanje življenje in sistemi verovanj in obredov. Na ogled je širok razpon predmetov, od obrednih, kot so maske, okraski iz perja in šamanski pripomočki, do pestrega izbora nakita. Obiskovalci razstave bodo lahko občudovali tudi številna glasbila in predmete iz vsakdanjega življenja, ki vsi odražajo nezapleten odnos med njihovimi uporabniki in naravo.

Razstava v SEM bo na ogled eno leto. V tem času se bodo zvrstili številni dogodki, od rednih vodstev po razstavi, ustvarjalnih delavnic za otroke, predavanj, filmskih projekcij do okrogle mize na temo uničevanja ekosistema tropskega gozda, ki ogroža globalno ekološko ravnovesje in vpliva na izginotje indijanskih ljudstev amazonskega območja.

Razstava sodi v sklop prizadevanj Fundacije Cisneros po širjenju globljega razumevanja raznolikih in samosvojih kultur Južne Amerike. Od leta 1999 naprej so razstave, ki so temeljile na orinoški zbirki, privabile več kot tri milijone obiskovalcev, so sporočili iz SEM.