Slovenija 20.4.2011 13:48

Publikacija Naši olimpijci že s šesto dopolnjeno izdajo

Ljubljana, 20. aprila - Predsednik Kluba slovenskih olimpijcev (KSO) Miro Cerar je danes predstavil šesto različico publikacije Naši olimpijci, ki v elektronski obliki zajema vse slovenske olimpijce v obdobju med letoma 1912 in 2010. Prvo izdajo sta že leta 1986 udejanjila avtorja publikacije Marko Račič in Tomo Levovnik.

Račič in Levovnik želita prihodnje leto publikacijo temeljito prenoviti, tako s tehničnega kot vsebinskega vidika. V olimpijskem letu 2012 bomo Slovenci namreč praznovali 100. obletnico nastopov slovenskih športnikov na tem največjem športnem dogodku.

"Današnja publikacija je sicer dodatek prejšnji, vendarle pa mislim, da je vredno in pomembno poudariti, da se pripravlja posebna publikacija ob 100-letnici slovenskih nastopov na olimpijskih igrah; prvič smo nastopili že leta 1912. Zato bo ob olimpijskih igrah v Londonu 2012 odlična priložnost za našo dodatno promocijo, seveda ne le olimpijcev, ampak slovenskega športa v celoti, ki je bil ves čas izjemno dobro razvit," je na predstavitvi dejal najuspešnejši slovenski športnik Miro Cerar in dodal: "Mislim, da je to res izjemna priložnost, ki je ne smemo zamuditi in pomembno je, da se v projekt vključi tudi Olimpijski komite Slovenije."

Letos mineva dvajset let samostojne Slovenije, vendar je Levovnik poudaril, da namen te publikacije ni zgolj kronologija teh let, temveč izbor celotne zgodovine slovenskega športa, ki ima res bogato tradicijo. Slovenskih medalj na olimpijskih igrah je skupno 47 (od tega deset zlatih, 17 srebrnih in 20 bronastih), nosilcev olimpijskih odličij pa 69. Zanimivo je, da so vse ekipne kolajne slovenski športniki osvojili še v času jugoslovanskih reprezentanc.

"Želimo si, da bi prihodnje leto vseh 69 nosilcev kolajn v novi publikaciji prikazali ne le s številkami, temveč tudi s kratkimi biografijami, kdo so ti športniki sploh bili. Želimo si, da bi imela publikacija tako operativno kot spominsko vrednost," je povedal Levovnik in dodal, da ne država ne OKS ne Fundacija za šport ne podpirajo te publikacije.

Ideja za publikacijo je zrasla na zelniku Marka Račiča, slovenskega olimpijca iz leta 1948 na igrah v Londonu, ki se je rodil 25. aprila 1920, na dan, ko je bil v hotelu Union ustanovljen olimpijski pododbor Ljubljana. "Že leta 1980 sva z Levovnikom začela zbirati podatke in po nekaj letih izdala prvo knjigo Naši olimpijci, ki jo zdaj vsakih nekaj olimpijskih obdobij nadaljujemo in dopolnjujemo. Skušava skrbeti za to, da bi imeli sami športniki, novinarji in tudi širša javnost podatke, kaj pomeni naš olimpizem, kaj pomenijo naši rezultati na olimpijskih igrah in menim, da gre za velik doprinos, zato sem zelo zadovoljen," je na predstavitvi za STA povedal Račič, ki bo naslednji teden dopolnil 91 let.

Sam si želi prihodnje leto v živo ogledati olimpijske igre v Londonu, katerih prireditelji iščejo še živeče nastopajoče na prejšnjih igrah 1948: "Sam sem tam nastopil leta 1948 in želim si, da bi si igre prihodnje leto lahko ogledal. Slišal sem, da sta mi predsednik OKS Janez Kocijančič in sekretar olimpijskega komiteja Tone Jagodic obljubila, da me bodo drugo leto vzeli seboj na ogled londonskega spektakla."