Slovenija 20.4.2011 14:10

Tone Hočevar v knjigi razkriva Rim in Vatikan

Ljubljana, 20. aprila - Novinar Tone Hočevar v knjigi Rim, večen in svet, minljiv in posveten ponuja drugačen pogled na Rim in Vatikan od običajnega. "Hotel sem napisati tisto, česar v članke ne spraviš," je odločitev za knjigo na današnji predstavitvi v Ljubljani pojasnil dolgoletni dopisnik Dela iz Rima in dodal, da poleg tega knjiga v nasprotju s časopisom "ostane".

Hočevar na 238 straneh med drugim primerja zadnja papeža, Janeza Pavla II. in Benedikta XVI., obširno opiše slovenskega kardinala Franca Rodeta in predsednika sedmih italijanskih vlad Giulia Andreottija.

Obravnava tudi odnos Rima in Rimljanov do Slovencev. Kot je dejal ob predstavitvi knjige, so se v Rimu še pred 15 leti spraševali, ali je Slovenija na tej ali oni strani Urala. "Najtežje je biti Slovenec in se pogovarjati z nekom, ki se do tebe obnaša kot fašist," je menil.

Kot je dodal, so se v Rimu do Slovencev tako večinoma obnašali vsi z redkimi izjemami do lanskega obiska predsednika republike Danila Türka v Trstu in letošnjega v Rimu. Glede fojb pa je dejal, da jih Italija potrebuje, "da se ne kolje o sebi in svoji zgodovini" in da prenese del krivde na nekoga drugega.

V knjigi sicer več piše o Vatikanu kot o Rimu na levi strani Tibere, saj Hočevar meni, da se o njem, posebej pa o premieru Silviu Berlusconiju, ki ga je označil za "zrcalo italijanske duše", piše že veliko.

Pisanje o Vatikanu je Hočevar sicer primerjal s poročanjem s Kube ali iz Vzhodne Evrope v času železne zavese, saj se za vatikansko obzidje pride "težko in počasi" in je težko izvedeti, kako deluje Vatikan in kaj se tam dogaja. "Ko nam bo jasno, kaj je za obzidjem, obzidja ne bo več," meni Hočevar.

Avtor v knjigi precej piše tudi o prejšnjem papežu, ki ga bodo 1. maja razglasili za blaženega. "Ljudem ni več mar starih svetnikov, zato jim je treba dati nove svetnike in nove idole, ki jih bodo ljudje cenili," je v zvezi z beatifikacijo in prizadevanji, da bi Karel Wojtyla postal svetnik, dejal Hočevar. Menil je še, da je Janez Pavel II. Cerkvi dal tri idole, ki bodo živeli še dolgo: Mater Terezo, Opus Dei in očeta Pija.

Glede kardinala Rodeta pa je menil, da smo Slovenci zanj "vsaj toliko preozki, kot je on za nas". Ocenil je še, da je v Rode v Rimu drugačen kot v Sloveniji.

Pojasnil je še, da lahko pravi Rim spoznaš med običajnimi Rimljani in v "navadni oštariji".