Slovenija 21.4.2011 10:28

V novomeški Galeriji Krka razstava slik Ludvika Pandurja

Novo mesto, 21. aprila - V galeriji Krka v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo oljnih slik mariborskega slikarja Ludvika Pandurja. V njegovem bogatem likovnem opusu se prepletata pokrajinska in figuralna motivika, njegova izraznost in poetika pa oblikujeta prepoznaven osebni izraz, je ob razstavi zapisala umetnostna zgodovinarka Tatjana Pregl Kobe.

Po besedah Pregl Kobetove gre pri Pandurjevih slikah za divjanje oblik, povezanih v sozvenečo celoto, naslovi njegovih zadnjih slikarskih ciklov pa kažejo, da je premišljeno izbrana vsebina še vedno sestavni del njegovega ustvarjanja klasičnih slik z jasno vsebino.

Čeprav asociativno abstraktne, so njegove slike podrejene občutju prostora, ki ga slikar potrebuje, da v njem razprede določeno zgodbo. V lastni notranjosti išče odsev zunanjosti, narava pa vpliva na razvoj določene teme, ki jo slikar samosvoje izpove, nadaljuje Pregl Kobetova.

V zasnovi zadnjih Pandurjevih ciklov se pojavljajo motivi, ki so lahko figuralni, pokrajinski ali docela abstraktni, ugotavlja in dodaja, da svetlobne dražljaje v pokrajini slikar spreminja v povsem abstraktne podobe, tem pa z naslovi vdahne vsebinsko naravnanost in opredeli pomen.

Pandur uporablja preizkušen postopek abstraktnega slikarstva, z reduciranjem pokrajinskih nadrobnosti pa ustvarja oblike in sestave, zaradi stvarnih izhodišč izredno skladne in organske. Tako skozi slikarski postopek posrka dejanske značilnosti motiva in ga spremeni v razgibano barvite abstraktne kompozicije, je med drugim zapisala Pregl Kobetova.

Ludvik Pandur se je leta 1947 rodil v slovenjegraški družini slikarja Lajčija Pandurja. Leta 1970 je diplomiral na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu, podiplomsko pa je študiral v zagrebški mojstrski delavnici profesorja Krsta Hegedušića, znanem torišču svežih slikarskih smernic.

Veliko je potoval in razstavljal doma in v tujini, odmevnejše samostojne razstave je imel po Nemčiji, Avstriji, Madžarski, ZDA, Španiji, Srbiji, Slovaški, Švici in Italiji. Leta 1995 je kot gostujoči profesor bival in razstavljal v ZDA, med letoma 2001 in 2002 pa v Španiji. Leta 1998 je postal redni profesor za slikarstvo oddelka likovne pedagogike mariborske Pedagoške fakultete.

Pandur živi in ustvarja v Mariboru, njegove slike pa bodo v Novem mestu razstavljene do 13. maja.