Slovenija 21.4.2011 14:54

Svet zavoda EPK sprejel odstop poslovne direktorice

Maribor, 21. aprila - Svet zavoda Maribor 2012 - EPK je na današnji seji sprejel odstop poslovne direktorice Helene Hvalec, ki je bila v javnosti tarča kritik zaradi domnevnega nevestnega dela. Njena pooblastila je poveril generalni direktorici zavoda Suzani Žilič-Fišer, saj naj bi bila po novem uprava le dvočlanska.

Maribor. Nekdanja poslovna direktorica zavoda EPK Helena Hvalec. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Maribor.
Nekdanja poslovna direktorica zavoda EPK Helena Hvalec.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

"Svet zavoda je odstopno izjavo sprejel z utemeljitvijo, da gre za konceptualna razhajanja," je po seji povedal namestnik predsednika tega sveta Franci Pivec. "Na koncu se ni odločal o vršilcu dolžnosti poslovne direktorice, glede na to da je v obravnavi predlog za spremembo odloka o zavodu EPK s predvidevanjem, da bo ta sprememba prinesla drugačno upravno strukturo zavoda," je dodal.

Aktualen je namreč predlog, da bi uprava po novem postala dvočlanska, torej bi jo vodila le generalna direktorica Žilič-Fišerjeva in programski direktor Mitja Čander.

Helena Hvalec, ki je položaj poslovne direktorice EPK uradno zasedla oktobra lani, prej pa je bila vršilka dolžnosti, je predsedniku sveta zavoda Maribor 2012 oddala izjavo o nepreklicnem odstopu, potem ko je postala tarča očitkov, da je njeno delo pahnilo zavod v likvidnostne težave in ker naj bi podpisala pogodbo za marketinške storitve mimo javnega razpisa.

Odstopni izjavi je priložila poročilo, v katerem naj bi tako pravni strokovnjak za področje javnih naročil kot izvajalec notranje revizije ocenil dosedanje poslovanje zavoda za zakonito in transparentno.

"Zdaj, ko je jasno, da je bilo moje poslovanje zakonito in transparentno, odstopam iz projekta. Odstopam zaradi pogojevanja in izsiljevanja programskega direktorja in konceptualnih razlik v vodenju, saj se v takšni upravi ne da delati," je v kratki izjavi za medije dejala Hvalčeva.

Čander je očitke zavrnil. "Cenim njen trud, ki ga je vložila v projekt. Res pa je, da sem pred nekaj tedni izgubil zaupanje v njeno vodenje," je pojasnil. Motila ga je njena "pasivna poslovna politika". "Mislim, da je stvari treba voditi hitreje, aktivneje in včasih najti rešitve, ki omogočajo tako velikemu projektu, da uspe," je dejal.