Slovenija 21.4.2011 14:37

Ministrstvo za kulturo: Ban ni ravnal s skrbnostjo dobrega gospodarja

Ljubljana, 21. aprila - Ministrica za kulturo Majda Širca se je za predlog predčasne razrešitve Iva Bana z mesta ravnatelja SNG Drama Ljubljana odločila, ker je Ban pri svojem delu kršil pozitivno zakonodajo, kljub temu, da je po zakonu odgovoren za zakonitost dela zavoda in mora z javnimi sredstvi ravnati s skrbnostjo dobrega gospodarja, so sporočili z ministrstva.

Ljubljana. Ministrica za kulturo Majda Širca. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Ministrica za kulturo Majda Širca.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot so še zapisali v odzivu na današnjo novinarsko konferenco, ki jo je sklical sindikat Drame, je ministrica upoštevala mnenje komisije, ki je bila ustanovljena zato, da ugotovi, ali je šlo za kršitve. Upoštevala je tudi predlog sveta zavoda, da ukrepa zaradi kršitev, in mnenje strokovnih služb ministrstva. V odgovoru na predlog predčasne razrešitve je svet zavoda, ki ga vodi France Arhar, podprl ministričino odločitev.

Ministrstvo je zaradi domnevnih nepravilnosti oziroma nezakonitosti pri poslovanju SNG Drama Ljubljana, ki jih je v preteklem letu zasledilo v medijih, navedb v javnem pismu Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije in anonimne prijave, ki jo je prejelo septembra lani, izvedlo pregled poslovanja zavoda zlasti z vidika nepravilnosti oziroma nezakonitosti, na katerega opozarjajo navedena pisanja.

Še isti mesec je ministrstvo omenjeno anonimno prijavo odstopilo v obravnavo svetu zavoda z namenom, da navedbe v prijavi preveri in ministrstvo obvesti o svojih ugotovitvah. Svet zavoda je imenoval komisijo za pregled dokumentacije v zvezi z navedbami v prijavi, ta pa je potrdila navedene kršitve. Svet zavoda je zato menil, da je ravnatelj s svojim ravnanjem kršil predpise, v skladu s katerimi je dolžan opravljati svojo funkcijo in da je s takim ravnanjem škodil ugledu zavoda. Svet zavoda je ministrici predlagal, da se z navedenimi dejstvi seznani in skladno s svojimi pooblastili sprejme ustrezne odločitve.

Strokovne službe ministrstva za kulturo so zahtevale še dodatno dokumentacijo, pregledale anonimno prijavo in mnenje komisije. Nato je ministrica v zvezi z možnostjo predčasne razrešitve zahtevala mnenje obeh svetov in odgovor ravnatelja. Svet zavoda je v odgovoru zapisal, da ni proti razrešitvi, ravnateljev odgovor je prišel prepozno ter podkrepljen z grožnjami in trditvijo, da gre za politično razrešitev. Pristojne službe ministrstva ga bodo klub temu pregledale v luči očitanih kršitev zakonodaje in nevestnega ravnanja, so še sporočili iz službe za odnose z javnostmi ministrstva za kulturo.