Svet 22.4.2011 5:00

Salzburški muzej bo vrnil v času nacizma ukradeno Klimtovo sliko

Dunaj, 22. aprila - Salzburški Muzej moderne umetnosti bo sliko Gustava Klimta, ki je bila ukradena v času nacizma, vrnil dediču prvotne lastnice. Vrednost slike z naslovom "Litzlberg am Attersee" iz leta 1915 je ocenjena med 20 in 30 milijoni evrov. Izvedensko mnenje je pokazalo, da je zahteva Georges Jorischa za vrnitev slike upravičena, so sporočili iz muzeja.

Georges Jorisch je vnuk in edini dedič Amalie Redlich, nekdanje lastnice slike, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Redlichpva je bila oktobra 1941 iz Salzburga deportirana na Poljsko, kjer so jo ubili. Gestapo je sliko ukradel ob praznjenju njenega stanovanja in jo prodal salzburškemu trgovcu z umetninami Friedrichu Welzu. Ta je Klimtovo sliko s salzburško Deželno galerijo zamenjal za neko drugo delo, od tam pa je prešla v posest današnjega Muzeja moderne umetnosti.

Jorisch, ki živi v Kanadi, namerava po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA 1,3 milijona evrov od prodaje slike podariti muzeju. Denar naj bi namenili za obnovo vodnega stolpa, ki stoji v bližini muzeja na Mönchsbergu, in se zaradi pomanjkanja denarja vedno znova odmika. Kot so še sporočili iz muzeja, nameravajo stolp po prenovi poimenovati po prvotni lastnici slike Amalie Redlich.