Slovenija 25.4.2011 10:00

V Loži razstava novejših del Luja Vodopivca

Koper, 25. aprila - V koprski galeriji Loža je na ogled razstava skulptur in likovnih del Luja Vodopivca. Umetnik z deli tokrat prekinja z ilustrativnostjo in pripovednostjo, ki se v umetnosti drži figurativnega kiparstva, ter da prednost osamitvi figure, brez vsake zgodbe. Vodopivčeva razstava bo na ogled do 6. junija.

Razstava Vodopivčevih del predstavlja več skulptur, tri stenske reliefe in dve sliki. Dela so nastala v zadnjih štirih letih, so sporočili iz obalnih galerij Piran.

Po besedah likovnega kritika Andreja Medveda, gre v Vodopivčevih novejših delih predvsem za telesa brez organov, za abstraktne stroje, ki brez nezavednega, a z neskončno domišljijo in intelektom oživijo snov in hkrati prepovejo vso razlago, tako razumsko kot teoretično obnovo.

Kiparjev svet, tako Medved, je v resnici artefakt, nikakor pa narava. Občutenje stvari kot fizično-duhovni vir oblikovanja je pri umetniku dejanski gospodar formacij, se pravi likovnih prvin, ki jih v svojih delih uprizarja. Čeprav je gibanje, celo takrat ko se lik giblje in premika, prisotno ne toliko v samem premikanju kot v "amebastem" raziskovanju.

Akademski kipar Vodopivec se je rodil 11. aprila 1951 v Ljubljani. Kiparstvo na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost je študiral pri Zdenku Kalinu in Dragu Tršarju, pri katerem je opravil še kiparsko specialko. Na ljubljanski akademiji poučuje od leta 1984.