SPK 2010 22.4.2011 0:30

V Kinu Šiška drevi še zadnje dejanje Ljubljane - svetovne prestolnice knjige

Ljubljana, 22. aprila - V Kinu Šiška se bo ob 20. uri z umetniškim dogodkom Daj besedo Vlada Škafarja sklenilo leto, ko je bila Ljubljana svetovna prestolnica knjige. Predvideno število 500 dogodkov se je do konca prestolovanja potrojilo, zaključni večmedijski dogodek pa bo prikazal pot besede kot semena, ki je že v otroštvu posajeno v človeka, je za STA povedal Škafar.

Ljubljana je deseto mesto, ki nosi naziv Svetovne prestolnice knjige. Ta prestižni Unescov naziv je prevzela 23. aprila lani od Bejruta, v soboto pa ga bo predala Buenos Airesu.

Kot je za STA dejal načelnik oddelka za kulturo MOL Uroš Grilc, si je Ljubljana zadala nalogo dosedanja prestolovanja dvigniti na višjo raven in zagotoviti trajnejše učinke.

Ljubljani bo ostala nova infrastruktura: Trubarjeva hiša literature, nova knjižnica v Zadvoru, Severni park z bralnimi portali in park Labirint umetnosti. Ostale ji bodo tudi nove vsebine: časopis Pogledi, projekt Knjige za vsakogar in literarni festival Literature sveta.

Grilc je opozoril tudi na simbolne razsežnosti prestolovanja, ki se kaže v slovenski uprizoritvi Pahorjeve Nekropole v tržaškem gledališču Verdi, spomenik slovenskim protestantskim piscem in vključitev v mrežo mest-zatočišč za preganjane pisatelje.

Na prvem Svetovnem vrhu knjige je bila predstavljena Ljubljanska resolucija o knjigi in prvič so bile pod skupno streho združene vse ključne mednarodne organizacije s področja založništva, knjigotrštva in knjižničarstva, je za STA povedal Grilc.

Našteto po njegovih besedah pomeni, da smo v tem letu o knjigi veliko razmišljali, jo raziskovali, z njo tudi eksperimentirali in se o njej v tem letu veliko naučili, tako ustvarjalci in strokovnjaki kot najširša javnost.