Slovenija 23.4.2011 11:14

V Piranu Dogovor o ljubezni Milana Marina

Piran, 23. aprila - V piranski galeriji Hermana Pečariča je na ogled razstava slik Milana Marina z naslovom Dogovor o ljubezni. Avtor je tokrat navdih poiskal v Istri, njenem okolju in človeških elementarnih čustvenih stanjih, kot sta ljubezen in eros. Razstava bo na ogled do 15. maja.

Predstavljeni ciklus Dogovor o ljubezni (Ugovor o ljubavi) je nastal v zadnjih treh mesecih, so sporočili iz Obalnih galerij Piran. Avtor razstave različna občutenja v svojih delih neobremenjeno transformira v najbolj preprost in izvoren izraz znaka in barve.

V primerjavi s starejšimi slikami, kjer se je znakovna mreža dogajala v prevladujoči belini, je tokrat slikarska površina opredeljena s sivinami in njihovimi niansami, ki ponujajo asociacije na istrski kamen ter na osvetljene ali senčne fasade in zidove.

Segmenti teh sivin prehajajo v temnejše odtenke ali subtilne modrine, tu in tam pa jim implicira še drobne črtne segmente živo oranžne, rdeče in rumene. In prav ta raznolik kolorit še poudari iluzijo prostora ter hkrati ustvari diskretno lucidno svetlobo kot posebno duhovno substanco, ki preveva celoto, so še zapisali v sporočilu za javnost.

V tehničnem smislu avtor ohranja preizkušeno tehniko, saj platno učvrsti s podlago in bogatimi pastoznimi nanosi peska in malte, pri čemer kljub dodanemu koloritu ohranja elementarne teksture teh materialov. Tako omogoča še čutno zaznavanje in najbolj neposredni stik gledalca s podobo. Zarisani znakovni vzorci, črte, pismenke in napisi pa se kot poseben agens ponavljajo po površini platen in s tem postanejo najbolj intimne sledi nezavednega, instiktivnega in čustvenega.

Milan Marin, ki prihaja iz Umaga, se je rodil leta 1955. Na piranskem slikarskem ex-temporu neprekinjeno sodeluje od leta 1998, s čimer ga je spoznala širša slovenska javnost. Med drugim je leta 2003 prejel tudi grand prix.