Svet 25.4.2011 5:30

V pariškem muzeju Louvre Rembrandtove podobe Kristusa

Pariz, 25. aprila - Nizozemski slikar in grafik Rembrandt van Rijn je že v času življenja z upodobitvami Kristusa zbujal pozornost, saj jih je ustvarjal po živih modelih. "Želel je vedeti, kako bi v resnici lahko izgledal Kristus," je pojasnil kurator razstave Rembrandt in lik Kristusa v pariškem muzeju Louvre Blaise Ducos. Razstava bo odprta do 18. julija.

Na razstavi je predstavljenih 85 slik, lesorezov in risb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rembrandt van Rijn (1606-1669) je imel za model pri študiju lika Kristusa pogosto judovskega moža. Sliko Kristusa, poimenovano tudi Kristusova glava, je ustvaril leta 1648. Kot je še povedal kurator, je Rembrandt "prenovil podobo Kristusa". S sliko na hrastovem nosilcu je umetnik prelomil z antičnim idealom lepote, slika pa označuje tudi prelomnico v pogledu na judovstvo in Jude.

Rembrandt je ustvaril več slik in študij Kristusa. V središču postavitve v muzeju Louvre je serija Kristusovih glav, ki jih je mogoče prvič videti združene na enem mestu. Na razstavi so predstavljena tudi dela drugih umetnikov, kot so Albrecht Dürer, Andrea Mantegna in Lucas van Leyden.

Po Parizu bo razstava na ogled še v Philadelphiji in v Detroitu.