Svet 26.4.2011 5:00

V Arezzu razstava sakralnih del Giorgia Vasarija

Firence, 26. aprila - V Škofovski palači v Arezzu so ob 500. obletnici rojstva Giorgia Vasarija (1511-1574) pripravili razstavo, na kateri so predstavljena njegova sakralna dela, ki so bila javnosti do sedaj večinoma nepoznana. Postavitev z naslovom Giorgio Vasari: Sveto in lepo je na ogled od srede.

V središču postavitve so dela, ki jih je umetnik med letoma 1549 in 1573 ustvaril po naročilu bratovščine, ki je imela sedež v bližini Arezza.

"V teh delih, ki so nedvomno manj poznana, lahko začutimo svežino in neposrednost Vasarija kot intimnega, religioznega slikarja, ki je uspel preseči bombastičnost velikih slikarskih ciklov," je dejala kuratorica razstave Daniela Galoppi.

Razstava po njenih besedah kaže, da je bil Vasari več kot le "veliki posrednik umetnost, 'površen' slikar in, kot se strinjajo mnogi, dober arhitekt".

Na ogled so tudi prapori, ki jih je poslikal Vasari, in njegovo delo Kristus v vrtu Getsemani, ki so ga za to priložnost pripeljali iz samostana Camaldoli. Razstavljeni sta tudi dve deli na lesenem nosilcu, in sicer upodobitvi sv. Donata in sv. Dominika. Sliki sta nekdaj tvorili celoto z upodobitvijo Marijinega oznanjenja, ki ga danes hranijo v pariškem muzeju Louvre.

Vasari danes velja za začetnika umetnostnozgodovinske stroke in enega najbolj vplivnih mislecev, ki so pisali o italijanski renesansi. Njegovo delo Življenje najznamenitejših italijanskih arhitektov, slikarjev in kiparjev iz leta 1550 je še danes ena bolj branih starejših umetnostnozgodovinskih knjig.

Vasari, ki je bil v svojem času pomemben kot slikar in arhitekt, je med svoje mentorje štel Michelangela, med svoje podpornike pa družino Medici.