Svet 24.4.2011 7:48

V zagrebškem MSU umetnine propadajo zaradi neustrezne mikroklime

Zagreb, 24. aprila - V Muzeju sodobne umetnosti (MSU) v Zagrebu umetnine propadajo zaradi neustreznega sistema prezračevanja, je v petek poročal Jutarnji list. Več kot 20 umetnin je že utrpelo škodo in so jih morali prenesti v restavratorski zavod MSU, kjer bodo poskrbeli zanje. Zagrebški MSU, ki je stal okrog 50 milijonov evrov, so odprli konec leta 2009.

Jutarnji list piše, da so zaradi neustreznih klimatskih naprav poškodbe opazili na delih avtorjev, kot so Julije Kniefer, Tomislav Gotovac in Sanja Iveković. Direktorica muzeja Snježana Pintarić je dejala, da bodo težave z mikroklimo kmalu uredili.

Od izvajalcev del so zahtevali, naj poskrbijo za prezračevalne naprave, obenem pa bi potrebovali več tehničnih delavcev, ki bi nadzorovali sistem, da bi bili zagotovljeni ustrezna temperatura in vlaga. Zaradi suhega zraka so namreč na določenih razstavljenih umetninah popustila lepila in druga veziva.

MSU že od začetka gradnje spremljajo zapleti, povezani predvsem z dolgoletnimi gradbeniški deli in visokimi stroški, piše časnik.

Sicer pa 3,5 milijona evrov za letne stroške ogromnega poslopja na desnem bregu reke Save, ki jih muzeju zagotavljata državni in mestni proračun, naj ne bi zadostovalo za normalno delovanje muzeja, še piše Jutarnji list.

Dodaja, da najmanj denarja porabljajo za programe, medtem ko gre večina za vzdrževanje poslopja in plače 37 zaposlenih. Zaradi omejenega proračunskega financiranja tudi ne morejo zaposlovati novih strokovnjakov, čeprav bi jih glede na obseg dela potrebovali.

Jutranji list opozarja tudi na neracionalno poslovanje MSU, ter navaja, da za vzdrževanje ene izmed atrakcij muzeja, instalacije tobogana Carstena Höllerja, letno plačujejo približno 5000 evrov, medtem ko za štiri varnostnike, ki skrbijo za tobogan, plačujejo tudi desetkrat več.

Več kot namenijo za letno vzdrževanja tobogana, pa naj bi plačali zgolj za postrežbo ob odprtju razstave Aleksandra Srneca, ko so stroški hrane in pijače dosegli skoraj 7000 evrov.