Svet 23.4.2011 5:00

Strgana kitajska slika po več kot 300 letih spet v enem kosu

Taipei, 23. aprila - Dva dela 660 let stare kitajske slike, ki sta shranjena v muzejih na Kitajskem in Tajvanu, bosta prvič po več stoletjih znova združena na razstavi v narodnem muzeju v Taipeiju, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Večji del slovite slike Bivališče v gorah Fuchun kitajskega mojstra Huang Gongwanga je od leta 1949 v narodnem muzeju v Taipeiju. Drugi del šest metrov dolgega zvitka pa se nahaja v muzeju province Zhejiang v mestu Hangzhou.

Slika bo v enem kosu od 2. junija ponovno na ogled v narodnem muzeju v Taipeiju. Kitajska bo svoj del Tajvanu posodila za 40 dni, poznavalci pa v tej gesti vidijo podporo vlade v Pekingu tajvanskemu predsedniku Ma Ying-jeouju.

Mojstrovino iz dinastije Yuan je pred več kot 300 leti strgal zasebni zbiratelj, ki je poskušal sliko zažgati, ko je bil na smrtni postelji, a jo je njegov sorodnik rešil pred ognjenimi zublji. Od takrat sta bila dela slike ločena.

En del zvitka so ob koncu državljanske vojne na Kitajskem prepeljali na Tajvan skupaj s približno 600.000 predmeti, ki so od takrat del najbogatejše zbirke kitajske umetnosti na svetu.

Kitajska ima Tajvan za del svojega ozemlja in vztraja, da so predmeti v zbirki narodnega muzeja v Taipeiju njena last. Tajvan zato umetnin iz muzeja ne posoja Kitajski, sta pa narodna muzeja v Taipeiju in Pekingu leta 2009 pripravila prvo skupno razstavo.