Slovenija 22.4.2011 20:42

Večer: Konec agonije? (23. 4.)

Maribor, 22. aprila - Programski direktor Mitja Čander je včeraj v središče postavil tisto, kar smo vsi čakali: vsebino projekta Evropska prestolnica kultura (EKP) in posredno dal besedo ljudem, ki se mu že nekaj mesecev posvečajo, za Večer piše Petra Zemljič.

Če je to podpis konca agonije, je v danem trenutku težko napovedati. Je pa res, da programski direktor sedaj ostaja sam z ekipo, ki ji očitno najbolj zaupa. Nima več Tomaža Pandurja, po novem pa bo delal tudi brez poslovne direktorice Helene Hvalec.

Ja, vrag je šalo vzel, je rekel eden od članov nadzornega organa EPK, potem pa so kljub želji, da javnost mora biti obveščena, zaprli vrata. Kaj so tam dorekli in kdo je kriv za težave zadnjih dni, kaj so razlogi, ki so razdružili upravo EPK, pravzaprav ne vemo, lahko zgolj ugibamo. Tudi o tem, zakaj niso govorili o temah, ki jih ta čas v zvezi z EPK premleva tudi protikorupcijska komisija.

Njene ugotovitve zagotovo ne bodo odvisne od "medijskih diskreditacij", kot sta to zatrjevala Pandur in Hvalčeva. Kaj kmalu bodo zapisane črno na belem in o njih bo moral svet zavoda prej ali slej kaj povedati. Bo pa slednji po zadnji razpravi sodeč zagotovo podrobneje spremljal Čandrovo delo in njegove sodelavce. Če revizija res ne bo pokazala kaj nepravilnega, bo moral z ekipo še bolj transparentno in odgovorneje delovati in upravičiti zahteve.

Po vseh udarcih, teorijah zarote in nedolžnih žrtvah nam končno ostajata zgolj profesionalnost in javna odgovornost, zaključuje komentatorka.