Slovenija 24.4.2011 11:00

V Galeriji Jakopič abstraktni ženski akti skozi objektiv Toneta Stojka

Ljubljana, 24. aprila - V Galeriji Jakopič so na ogled nove fotografije enega najbolj znanih slovenskih fotografov Toneta Stojka. Tokrat se predstavlja s 75 barvnimi in osmimi črno-belimi fotografijami ženskih aktov v gibanju na meji abstrakcije. Stojko je razstavo, ki bo na ogled do 3. julija, naslovil Telo v igri.

Ljubljana. Fotograf Tone Stojko. Foto: Dejan Mijović/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Fotograf Tone Stojko.
Foto: Dejan Mijović/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Fotograf Tone Stojko. Foto: Dejan Mijović/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Fotograf Tone Stojko.
Foto: Dejan Mijović/STA
Arhiv STA

Razstava Telo v igri ponuja vpogled v njegovo najnovejšo ustvarjalno produkcijo. Fotograf se tematsko ozira nazaj vse do leta 1974, ko se je s ciklom fotografij pod istim naslovom prvič rodila ideja zabrisovanja gibajoče se figure ženskega telesa. Tudi iz tega cikla je na razstavi predstavljenih osem črno-belih fotografij.

Ob njihovem nastanku je umetnostni kritik Andrej Medved zapisal: "V gibanju, plesu, ekstazi je prikazano telo-in/kot-igra, telo v igri, ki je istočasno resnica in videz, se pravi vsa resnica kot brezno in polnost, kaos in urejenost, red in nered igre."

Stojko se s svojimi reportažnimi, gledališkimi, portretnimi in umetniškimi fotografijami, ki jih je posnel v več kot štirih desetletjih svojega ustvarjanja, uvršča med najpomembnejše predstavnike slovenske fotografije.

Petindvajsetletna kariera fotoreporterja in urednika fotografije pri Mladini, 300.000 gledaliških fotografij, več kot 32.000 obrazov, ki jih je ovekovečil njegov objektiv, v gibljive slike zabeleženo dogajanje okoli 1.500 gledaliških in plesnih predstav ter podvodni posnetki, njegova najmlajša strast, pomenijo nabor najprepoznavnejših podob ključnih trenutkov slovenske politične, družbene in kulturne zgodovine, je ob razstavi zapisala kustosinja razstave in vodja Galerije Jakopič Marija Skočir.

Razstava bo v letošnjem letu na ogled tudi v Galeriji Meduza v Kopru in Galeriji A+A v Benetkah.