Slovenija 27.4.2011 4:00

EPK na zagovor v Bruselj

Bruselj, 27. aprila - Ekipa, ki pripravlja projekt slovenske evropske prestolnice kulture, bo danes v Bruslju predstavila potek priprav Evropski komisiji. Če bo predstavitev uspešna, lahko računa na 1,5 milijona evrov tako imenovane nagrade Meline Mercouri, kar je edina neposredna finančna pomoč Evropske unije za program EPK.

Maribor,. Generalna direktorica zavoda EPK Suzana Žilič Fišer. Foto: Arhiv STA

Maribor,.
Generalna direktorica zavoda EPK Suzana Žilič Fišer.
Foto: Arhiv STA

Maribor. Programski direktor javnega zavoda Maribor 2012 Evropska prestolnica kulture (EPK) Mitja Čander. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Maribor.
Programski direktor javnega zavoda Maribor 2012 Evropska prestolnica kulture (EPK) Mitja Čander.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Nazadnje so o poteku priprav na EPK, ki jo bodo Maribor, Murska Sobota, Ptuj, Velenje, Slovenj Gradec in Novo mesto gostili prihodnje leto, poročali Bruslju na začetku februarja in v pisni obliki, danes pa bo vodstvo zavoda Maribor 2012 osebno predstavilo potek priprav. Tako generalna direktorica zavoda Suzana Žilič Fišer kot programski direktor Mitja Čander sta prepričana, da bo predstavitev uspešna, čeprav se je ta projekt v zadnjem času znašel v hudi krizi.

Po številnih zapletih pri imenovanju generalne direktorice in določanju razmerij med deležniki, ki morajo prispevati sredstva za projekt, se je namreč zavod Maribor 2012, ki vodi EPK, znašel v velikih likvidnostih težavah, v javnosti pa so se razširile tudi govorice o domnevnih nepravilnostih pri sklepanju pogodb ter navzkrižju interesov določenih vpletenih v projekt. Vse skupaj je vodilo do odstopa predsednika programskega sveta zavoda Tomaža Pandurja pred dvema tednoma ter poslovne direktorice Helene Hvalec prejšnji teden, obenem pa so se razjasnili finančni prispevki s strani države in partnerskih občin.

Žilič Fišerjeva je v petek izrazila prepričanje, da Evropska komisija zdaj ne bo imela več nobenih pomislekov. Kot je dejala, so upoštevali vsa priporočila, ki so jih iz Bruslja dobili po februarski predstavitvi, predvsem kar zadeva organizacijsko strukturo zavoda ter "multikulturnost in evropskost" načrtovanega programa.

Po besedah Čandra so pripravili "ambiciozen program", ki obsega različne projekte, ki bodo v Maribor in partnerska mesta prinesli nove vsebine in nadgradili že obstoječe. Zastavili so ga v okviru 26 milijonov evrov za letošnje in prihodnjo leto, pri čemer je večina sredstev že zagotovljena.

Evropski komisiji bo danes svoje priprave predstavil tudi portugalski Guimaraes, ki bo nosil naziv EPK vzporedno s slovenskimi mesti. Po besedah Žilič Fišerjeve se s portugalskimi organizatorji usklajujejo, zato oboji pričakujejo nagrado Meline Mercouri kot znak ustrezne pripravljenosti na "leto kulture".

Melina Mercouri (1920-1994) je bila grška pevka, igralka in ministrica za kulturo, ki je med grškim predsedovanjem EU leta 1983 dala pobudo za projekt evropska prestolnica kulture. Ta naziv so prve leta 1985 nosile Atene.