Svet 28.4.2011 6:00

Potsdam praznuje 100 let filmske industrije

Potsdam, 28. aprila - Nemški filmski studio Babelsberg v letu 2011 praznuje sto let obstoja, mesto Potsdam pa se je ob tej priložnosti poimenovalo "Mesto filma", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ker bodo letos obeležili tudi 20 let obstoja filmskega parka Babelsberg in 30 let potsdamskega filmskega muzeja so se mestne oblasti odločile, da pripravijo vrsto dogodkov pod skupnim naslovom "Tovarna sanj - 100 let filma v Babelsbergu".

Leta 1911 je podjetje Biscop odprlo prvi studio v vasici Babelsberg, skozi stoletje pa je tam zrasel največji kompleks filmske industrije v Nemčiji.

Babelsberg, danes del Potsdama, je bil pred prvo svetovno vojno osamljena vasica, kamor so zaradi pogostih požarov iz Berlina preselili snemanja.

"Studii so morali iz mesta, zaradi težav z ognjem," razlaga vodja projekta "Mesto filma" Elizabeth Prommer.

Po postavitvi prvega studia, je vasica zaživela in se lahko danes pohvali z obiskom režiserjev kot sta Quentin Tarantino in Roman Polanski.

Ob vseh dogodkih, ki spremljajo stoletnico filmskega studia, je Potsdamska turistična zveza pripravila tudi izlet - ogled filmskega kompleksa in kolonije vil, kjer so živele nemške zvezde kot sta Marika Roekk (1913-2004) in Brigitte Horney (1911-1988).