Slovenija 27.4.2011 18:49

Predstavitev projekta EPK v Bruslju uspešna

Bruselj, 27. aprila - Ekipa, ki pripravlja projekt Evropska prestolnica kulture (EPK), je danes v Bruslju predstavila potek priprav Evropski komisiji. S tem kandidirajo za nagrado Meline Mercouri v višini 1,5 milijona evrov. Komisija bo odločitev podala po preteku 21 delovnih dni, tekom diskusije pa so projektu neuradno že izrekli svojo podporo.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je delegacija zavoda Maribor 2012 - EKP pred komisijo suvereno predstavila napredek projekta in izpolnitev priporočil s februarskega monitoringa. "Prepričan sem, da je nagrada že naša," je v sporočilu za javnost poudaril programski direktor Mitja Čander. "Na vprašanja smo odgovarjali skladno in kompetentno, kar so izpostavili tudi člani komisije. Čez mesec dni zato pričakujemo le še formalno odločitev," je zapisal.

Generalna direktorica Suzana Žilič Fišer je v sporočilu poudarila, da so zaznali "pozitivno naravnanost komisije in veliko podporo projektu. Pohvalili so sestavo ekipe, ki je kompetentno predstavljala različna področja, od finančnih do organizacijskih in programskih vidikov. Spremembe, do katerih je prišlo v zadnjem času z jasnim ciljem večje učinkovitosti, pa so pozdravili".

Infrastukturne in finančne načrte Mestne občine Maribor glede kulturnega razvoja tudi po letu 2012 je komisiji predstavil mariborski podžupan Tomaž Kancler. Poudaril je, da se zaveda odgovornosti, ki jo je mesto z izzivom EPK sprejelo.

Melina Mercouri (1920-1994) je bila grška pevka, igralka in ministrica za kulturo, ki je med grškim predsedovanjem EU leta 1983 dala pobudo za EKP. Ta naziv so prve leta 1985 nosile Atene. Osnovna cilja projekta sta promovirati bogastvo evropskih kultur ter skozi zavest o vrednosti kulturnih različnosti graditi medsebojno razumevanje in skupno evropsko identiteto. Nominirana mesta pod določenimi izpolnjenimi pogoji lahko dobijo nagrado Meline Mercouri za kakovostno izvedbo projekta v višini 1,5 milijona evrov. Denar je namenjen programom s trajnostno komponento.

Za omenjeno nagrado se je danes potegovalo tudi portugalsko mesto Guimaraes, ki bo v prihodnjem letu prav tako nosilo naziv EPK. Obe mesti bosta o rezultatu obveščeni v roku enega meseca.