Slovenija 29.4.2011 4:00

Ples na ulicah ob svetovnem dnevu plesa

Ljubljana, 29. aprila - Mednarodni plesni komite, ki deluje pod okriljem Mednarodnega gledališkega inštituta ITI Unesco, je leta 1982 današnji dan razglasil za svetovni dan plesa. V Sloveniji bo praznik plesa med drugim obeležil dogodek "Prešerna Ana: Go Out and Dance!", ki bo razgibal Ljubljano, Maribor in Novo Gorico.

Argentina. Tango, ples. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Argentina.
Tango, ples.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Argentina. Tango, ples. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Argentina.
Tango, ples.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Argentina. Tango, ples. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Argentina.
Tango, ples.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Praznik plesa spremljajo tudi vsakoletne poslanice. Kot je v poslanici zapisal predsednik Mednarodnega plesnega sveta CID Unesco Alkis Raftis, so ljudje skozi vso zgodovino pretežno plesali na prostem, medtem ko se danes pleše večinoma v palačah, klubih, gledališčih, šolskih dvoranah, ateljejih in diskotekah.

CID Unesco zato ob letošnjem svetovnem dnevu plesa predlaga korak nazaj, korak k naravi, k plesu na prostem - na ulici, trgu, v parku, na stadionu, plaži, parkirišču, je še zapisano v poslanici.

Belgijski koreografinji Anne Teresi De Keersmaeker (ITI Unesco) ples predstavlja način razmišljanja, saj lahko prek njega "utelesimo še tako abstraktne zamisli in svetu razkrijemo tisto, česar ne moremo videti, česar ne moremo imenovati."

Baletni plesalec, koreograf in pedagog Janez Mejač, tudi dobitnik strokovne nagrade Lydie Wisiakove za leto 2011 za življenjsko delo na področju baletne umetnosti, pa je v slovenski poslanici med drugim zapisal, da je beseda res največje človekovo duhovno bogastvo, vendar pa ne smemo pozabiti, da hoče, zna in zmore marsikaj povedati tudi telesna govorica, nemalokrat še dosti bolj neposredno, dosti bolj natančno in iskreno od besedovanja.

Enodnevni ulični festival "Prešerna Ana: Go Out and Dance!" bo organiziralo gledališče Ane Monro v sodelovanju z Nomad Dance Academy Slovenija. V Ljubljani bodo dogodki potekali na več prizoriščih, med drugim na Tromostovju, Čevljarskem in Mesarskem mostu ter po nabrežjih Ljubljanice.

Društvo baletnih umetnikov Slovenije (DBUS) bo ob prazniku plesa danes sodelovalo na osrednji plesni prireditvi, posvečeni svetovnemu dnevu plesa, ki bo pod naslovom Vrtiljak potekala v kulturnem centru v Šentjerneju.

Svetovni dan plesa je Mednarodni plesni komite razglasil na dan rojstva začetnika sodobnega baleta Jeana-Georgesa Noverre (1727-1810).