Svet 29.4.2011 5:30

V kompleksu Venaria Reale pri Torinu mojstrovine italijanske umetnosti

Milano, 29. aprila - V kompleksu Venaria Reale, nekdanji palači Savojcev, 10 kilometrov oddaljeni od Torina, so 150 obletnico združitve Italije obeležili z razstavo, ki predstavlja vrhunce italijanske umetnosti skozi stoletja. Pod naslovom Čudovita Italija (La Bella Italia) je predstavljenih 350 slik in kipov, ki datirajo v čas od antike pa do leta 1861.

Na ogled so dela umetnikov, kot so Giotto, Leonardo da Vinci, Rafael, Michelangelo, Tizian, Donatello, Botticelli, Tiepolo, Canova, Beato Angelico, Correggio, Bernini in drugi, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V postavitev so vključena tudi dela umetnikov, ki sicer niso bili Italijani, a so nekaj časa ustvarjali na Apeninskem polotoku. Tako je mogoče občudovati dela flamskih slikarjev Petra Paula Rubens in Anthonyja Van Dycka ter španskega slikarja Diega Velazqueza.

Razstavljena je tudi znamenita slika Poljub Francesca Hayeza iz leta 1859, ki je simbol združitve Italije. Na njej je umetnik upodobil srednjeveška ljubimca, ki se strastno poljubljata. Moški je oblečen v rdeča oblačila in verjetno predstavlja italijanskega patriota, ki se bori za neodvisnost Italije od Avstro-Ogrske. Dekle je oblečeno v modro obleko. Modra barva simbolizira Francijo, ki je tedaj sklenila zavezništvo s Savojci.

Razstava bo na ogled do 11. septembra.