Svet 30.4.2011 6:00

V Parizu po štirih desetletjih velika retrospektiva Gina Severinija

Pariz, 30. aprila - Italijanski slikar Gino Severini (1883-1966) velja za enega vodilnih predstavnikov futurizma, avantgardnega umetniškega gibanja, nastalega leta 1909 z Marinettijevim futurističnim manifestom. Več kot 40 let po veliki razstavi Severinijevih del v francoski prestolnici so novo retrospektivo njegovih umetnin pripravili v Musee de l'Orangerie.

Severini je večino življenja preživel med Rimom in Parizom. Ustvarjal je v različnih medijih, delal je tudi mozaike in freske.

V Parizu je pod naslovom Gino Severini: Futurist in neoklasicist do 25. julija na ogled okrog 75 slik in risb. Postavitev ponuja dober vpogled v celotno umetnikovo ustvarjanje, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Severini se je rodil v Cortoni. Leta 1900 je spoznal slikarja Umberta Boccionija. Skupaj sta se v ateljeju Giacoma Balle seznanila s tehniko divizonizma, ki je odločilno zaznamovala Severinijeva zgodnja futuristična dela med letoma 1910 in 1911.

Leta 1906 se je Severini v Parizu seznanil s pariško avantgardo, leta 1910 pa se je pridružil futurističnemu gibanju. Predstavljal je pomembno vez med umetniki v Franciji in Italiji. Z idejami kubizma se je seznanil pred svojimi italijanskimi kolegi.

Po prvi vojni se je odvrnil od futurizma k sintetičnemu kubizmu, leta 1916 pa se je od kubizma obrnil k neoklasicizmu. V 40. letih se je približal abstrakciji, v 50. letih minulega stoletja pa se je povrnil k futurističnim objektom.