Slovenija 29.4.2011 11:36

V Slovenj Gradcu razstava kanadsko-slovenskega slikarja Teda Kramolca

Slovenj Gradec, 29. aprila - V Koroški galeriji likovnih umetnosti bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo likovnih del kanadsko-slovenskega slikarja in pisatelja Teda Kramolca. Predstavljenih bo 64 oljnih slik na platnu, ki jih je umetnik izbral za donacijo svoji "koroški duhovni domovini", so sporočili iz galerije.

Božidar Ted Kramolc se rodil leta 1922 v Podgorici nad Šentvidom v Ljubljani. Tik pred koncem druge svetovne vojne je odšel na Koroško, od koder je izbral pot na severnoameriški kontinent. Po diplomi na Akademiji za likovno umetnost v Torontu se je uveljavil kot arhitekt za notranjo opremo, predvsem pa kot pisatelj in slikar. Njegova dela je mogoče najti v pomembnih kanadskih nacionalnih likovnih zbirkah.

Leta 1992 je izšel izbor Kramolčeve kratke proze Podobe iz arhivov, kasneje pa tudi njegova daljša prozna dela. Roman Tango v svilenih coklah je bil pred leti nominiran za nagrado Kresnik. Nazadnje je leta 2008 izšel roman Sol v grlu.

Kramolčevo likovno ustvarjanje je slovensko občinstvo podrobneje spoznalo po letu 1991, predvsem po zaslugi Irene Mislej, direktorice Pilonove galerije v Ajdovščini, ki je v tistih letih slovenski javnosti predstavila plejado izseljenskih umetnikov, ki živijo in delujejo v Severni in Južni Ameriki.

Študijsko poglobljena razstava Kramolčevih del je bila v letu 2001 na ogled v Galeriji za sodobno umetnost v Celju, Pilonovi galeriji v Ajdovščini in v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. V tem času se je v zapuščini umetnikovega očeta Luke Kramolca, ki jo hrani Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem, našla tudi zajetna mapa risb, ki je že bila razstavljena v slovenjgraški galeriji, so še sporočili iz galerije.