Slovenija 2.5.2011 8:00

V Trstu danes podelitev nagrade vstajenje Alenki Rebula

Trst, 2. maja - Prejemnica 48. zamejske in zdomske literarne nagrade vstajenje za leto 2010 je književnica Alenka Rebula. Nagrado prejme za knjigo Sto obrazov notranje moči, ki po oceni komisije ponuja bogato esejistično razmišljanje, ki v izbranem jeziku in s poetičnostjo prehaja v izvirno literaturo. Nagrado ji bodo izročili drevi ob 20.30 v Trstu.

Komisijo literarne nagrade vstajenje so sestavljali lanska nagrajenka Lojzka Bratuž, Robert Petaros, Zora Tavčar, Diomira Fabjan Bajc, Neva Zaghet, Magda Jevnikar in Marij Maver. Za knjigo Alenke Rebula, ki je izšla pri Mladinski knjigi, se je komisija odločila po pregledu lanske izvirne knjižne bere, ki je zajemala 14 del zamejskih in zdomskih avtorjev.

Tržaška Slovenka Alenka Rebula (1953) je pesnica in pisateljica, po stroki pa filozofinja in psihologinja. Posveča se vprašanjem globinske psihologije, vzgoje in izobraževanja, pa tudi družbeni kritiki in zamejski problematiki. Je avtorica uspešnic Blagor ženskam in Globine, ki so nas rodile ter pesniških zbirk Mavrični ščit in V naročju. Zaposlena je na državnem pedagoškem in družboslovnem liceju Antona Martina Slomška v Trstu.

Knjiga Sto obrazov notranje moči vodi bralca skozi temeljne izkušnje notranje človekove rasti, ob čemer avtorica uporablja govorico simbolov in mita. Vsako poglavje ima po eno stran ali največ dve strani besedila, ki je razdeljeno na kratke odstavke. Poglavij je v skladu z naslovom 100.

Literarno nagrado vstajenje so prvič podelili leta 1963, ko so se v Trstu na sedežu Slovenske prosvete na pobudo pesnika in duhovnika Stanka Janežiča zbrali predstavniki zamejskih demokratičnih in katoliških organizacij, revij, časopisov ter Mohorjevih družb iz Gorice in Celovca.

Nagrada je namenjena zamejskim in zdomskim pesnikom, pisateljem in znanstvenikom, ki običajno ustvarjajo v težjih razmerah, kot bi v matični domovini, dosežejo manjši odziv in težje tudi druga javna priznanja. Nagrado dobi delo, ki ima umetniško vrednost in temelji na vrednotah zahodnoevropske kulture in krščanstva, znanstveno delo pa mora stati na trdnih znanstvenih osnovah. Od leta 1973 denar za nagrado poklanja Zadružna kraška banka na Opčinah.

Nagrado za leto 2009 je prejela literarna zgodovinarka Lojzka Bratuž, in sicer za pripravo antologije Goriška knjiga ter za življenjsko delo.